Zó krijg je als eigenaar grip op je informatiebeveiliging en hosting

Gepubliceerd op 16 november 2021 Leestijd : 3 minuten

Weten hoe het zit is belangrijk. Altijd. Maar wanneer je nadenkt over de ICT-omgeving van je bedrijf is het feitelijk onmisbaar. Want daar ligt de basis voor het krijgen van grip én het realiseren van kostenbesparing. We praten je graag bij...

Grip krijg je door exact te weten wat je core processen zijn. En door te begrijpen hoe belangrijk ze zijn voor je organisatie. Wanneer je succesvol en duurzaam wilt ondernemen dan is het zaak om op grond van dat inzicht een gewogen investeringsbeslissing te maken, en daar een duidelijk voortgangsplan aan te koppelen. Zelf je ICT doen kán, maar is kostbaar. Bovendien is het anno nu bijna onmogelijk om je mensen helemaal up to date te houden, want de wijzigingen gaan rázendsnel. Uitbesteden vraagt om vrijmaken van budget, maar het voordeel is helder: je hoeft geen mankracht aan te nemen. En ook die keuze vermindert je ondernemersrisico's drastisch. Eén ding is daarnaast zeker: door uitbesteden kun jij je (weer) richten op je kernactiviteiten.

Grip begint met inzicht

We maken even een klein uitstapje om een metafoor duidelijk te maken. We kennen allemaal wel het voorbeeld van mensen die het financieel moeilijk hebben. Dat begint vaak met een kleine tegenslag waarna de problemen zich, soms door domme pech, snel opstapelen. In de ergste gevallen maken mensen de enveloppen met daarin herinneringen of berichten van de deurwaarder of Belastingdienst niet meer open. En dan is de ellende past echt compleet. Wanneer een budgetcoach of schuldhulpverlener vervolgens aan de slag gaat, dan start de nieuw ingeslagen weg altijd met het verkrijgen van inzicht. En vanuit daar wordt er rust en controle gecreëerd, net zolang tot iemand weer helemaal schuldenvrij is.

Precies zo werkt het met ICT: ook hier begint grip met het verkrijgen van inzicht. Bijvoorbeeld in je recoveryplan waaruit helder blijkt hoe goed (of minder goed) je als organisatie voorbereid bent op calamiteiten. Of in je back-up strategie waarvan iedereen wel weet hoe belangrijk deze is. Heb jij bijvoorbeeld goed in beeld wat het verschil is tussen back-up restore en Disaster Recovery? Dat zou wel moeten want je business continuïteit hangt ervan af...

Groeiverwachting monitoren is key

In een eerder blog hebben we bijvoorbeeld ook geschreven over de bewuste keuze voor een Rolls Royce of Volkswagen als website. Het is van belang om dit, in een breder geheel, samen met je automatiseringspartij te onderzoeken. Zo voorkom je dat er een dure Rolls Royce wordt aangeschaft terwijl een degelijke Volkswagen ook meer dan voldoende kan zijn. Bijvoorbeeld voor je dataopslag.

Ook hier start het, net als in ons voorbeeld over financiële coaching, met het krijgen van inzicht: door grafieken van je netwerkverkeer te bekijken, maar ook het aantal gigabites en de datastructuur. Al dat soort metingen en het monitoren daarvan gaan je helpen te beseffen welke investeringen je moet doen. Dit heeft ook alles te maken met de groeiverwachting van je bedrijf. Sterker nog: weten wat je groeiverwachting is, bijvoorbeeld door een enorme stijging van je websiteverkeer, is weten waar je je budget aan uit gaat geven. Want zien wat je nú nodig hebt is één ding, maar voorspellen hoe de situatie er over een aantal maanden voor staat is nog belangrijker.

Benieuwd naar hoe wij dit aanpakken én inzetten om grip op je informatiebeveiliging en hosting te krijgen? Neem contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.