Waarom is een back-up zo belangrijk?

Gepubliceerd op 24 juni 2021 Leestijd : 3 minuten

Het is je ergste nachtmerrie, al je bedrijfsdata verliezen! Mensen maken fouten, apparatuur faalt, maar ook de huidige technisch geavanceerde mailware kan jouw bedrijf heel veel schade aanrichten. Het maken van een back-up van je data is een must, het zorgt voor businesscontinuïteit in geval van een calamiteit. Een goede back-up alleen op je computer is niet voldoende. Een back-up extern die veilig is bewaard en waarvan je weet waar je data staat, geeft je zekerheid!

Wanneer belangrijke data wordt aangepast, bijvoorbeeld bij het verwijderen of overschrijven van data, is het maken van een back-up zeer belangrijk. Indien er een calamiteit in het systeem optreedt, dan heb je nog de back-up en kun je snel weer aan de slag.

Is je back-up niet veilig opgeslagen dan ben je mogelijk een makkelijk slachtoffer voor een ransomware aanval. Je geeft kwaadwillende personen de mogelijkheid om je gegevens te blokkeren, sterker nog, je gegevens kunnen op straat komen te liggen!

Het is niet vanzelfsprekend dat wanneer je van al je bestanden een back-up maakt, dan automatisch ook al je e-mails worden geback-upt. Voor de back-up van e-mails zul je een aparte back-up moeten maken. In ons blog Microsoft 365 back-up standaard geregeld toch? vertellen wij je over de noodzaak van een back-up van je Microsoft 365 omgeving.

Een goede back-up maken

Een goede back-up is niet altijd eenvoudig. Het maken van back-up op een externe harde schijf is niet voldoende. De harde schijf kan stuk gaan. Het komt ook steeds vaker voor dat door ransomware back-ups versleuteld of vernietigd worden.

In het ergste geval, kunnen de primaire bedrijfsprocessen stil komen te liggen bij verlies van je bedrijfsdata, wat kan leiden tot enorme schade.

Als bedrijf wil je ervoor zorgen dat je snel weer up and running bent en dat je bedrijfsprocessen weer goed werken. Wanneer je hierin slaagt, dan wekt dit vertrouwen op bij je klanten. Je kunt immers snel handelen bij een calamiteit en je hebt als bedrijf een voorsprong op je concurrentie.

Wil je zeker zijn van een goede back-up? Dan adviseren wij de ‘3-2-1-regel’ toe te passen zodat je altijd een back-up hebt waar je op terug kunt vallen.

Deze regel staat voor minimaal 3 kopieën maken van je belangrijke data, 2 verschillende opslagmedia gebruiken, het liefst media gebruiken die niet direct vanaf je netwerk benaderbaar is. En zorg ervoor dat je minimaal 1 back-up extern hebt. Bijvoorbeeld in de Cloud of in een datacenter, niet op dezelfde locatie als waar het systeem staat waar de data vandaan komt.

Daarnaast is het nog steeds belangrijk om het back-up proces actief te monitoren en om regelmatig je

back-ups te testen.

Cloud back-up

Het opslaan van een back-up in de Cloud voorkomt dat je bij een ransomware aanval, je bedrijf grote schade wordt aangericht. De off-site back-up is niet te bereiken door de ransomware. Een bijkomend voordeel is dat data direct vanaf de bron wordt versleuteld voordat het in de Cloud wordt opgeslagen. Niemand heeft toegang tot je data.

Onze dienst Back-up-as-a-Service (BaaS) is een mooi voorbeeld van een back-up in de Cloud oplossing. Met deze dienst wordt je bedrijfskritische data veilig in ons platform in datacenters in Nederland opgeslagen. En bij een calamiteit kun je snel beschikken over je data!

Een goede back-up strategie verdient zich terug!

ROOT heeft jarenlange ervaring in het maken en bewaken van back-ups. Wil je advies over onze back-up mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op!