OpenNebula voor flexibel beheer van jouw virtuele machines

Gepubliceerd op 12 november 2020 Leestijd : 2 minuten

Vind je het leuk om zelf aan de knoppen te draaien? En wil je zelf in controle zijn over jouw servers? OpenNebula biedt jou die flexibiliteit. Root biedt al jaren een beheerplatform aan voor virtuele servers, genaamd OpenNebula. Hiermee kun je zelf vm’s (virtual machines) uitrollen, beheren en vervangen binnen je eigen netwerk op ons VMware Cloud Platform.

Wat is OpenNebula?

OpenNebula is een toepassing bovenop een virtualisatie platform zoals VMware of KVM. De webinterface geeft eenvoudig toegang tot het uitrollen en beheren van vm’s en netwerk infrastructuren. OpenNebula is een hybride platform en kan worden gebruikt in combinatie met verschillende cloud diensten. Je kunt binnen één OpenNebula platform vm’s en containers beheren in zowel een lokale VMware omgeving als in een AWS of Azure Cloud platform. Hierdoor is OpenNebula een populaire oplossing geworden voor virtualisatie partijen over de hele wereld.

Root OpenNebula

Het uitrollen en beheren van jouw eigen vm’s kan op twee manieren plaatsvinden namelijk handmatig door gebruik te maken van de webinterface of geautomatiseerd middels API koppelingen. Door gebruik van templates, kunnen nieuwe vm’s standaard worden voorzien van de gewenste instellingen of software. OpenNebula werkt met een rechtenstructuur waarmee accounts kunnen worden aangemaakt die rechten hebben op specifieke vm’s.

Managed of Unmanaged?

In de basis is het gebruik van OpenNebula bedoeld voor unmanaged vm’s . Gebruikers van het OpenNebula portaal kunnen zelf beslissen wat ze doen met hun uitgerolde vm’s. Dit maakt het portaal uitermate geschikt voor software ontwikkelaars of beheerders die een testomgeving willen hebben. De gebruiker kan zelf resources als CPU en RAM geheugen aanpassen. Wanneer je productie servers in ons OpenNebula platform onderbrengt, dan beheer je deze zelf. Dit zien wij als “unmanaged” servers waarbij de verantwoordelijkheid over het beheer aspect bij jou ligt. Heb je de beschikking over een eigen systeembeheerder, dan is het Root OpenNebula platform perfect voor het onderhouden van je eigen flexibele infrastructuur.

Beschik je niet over een systeembeheerder of je hebt toch liever dat de servers gemanaged worden? Geen probleem. OpenNebula kan ook volledig hybride gebruikt worden. In deze oplossing worden zowel door Root als door jezelf beheerde servers gecombineerd. Daarmee krijg je de hoogst mogelijke mate van flexibiliteit én betrouwbaarheid.

Back-up

De in OpenNebula uitgerolde vm’s zijn standaard voorzien van een 30 dagen back-up, hiermee is het platform zeer geschikt voor kritische productiesystemen.

Optioneel

Optioneel kan monitoring ingeregeld worden die je zelf in en uit kunt schakelen via ons klanten portaal mijnRoot. Voor meer informatie over de mogelijkheden van onze monitoring lees onze blog hierover.

Vond je deze blog interessant? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief, en blijf regelmatig op de hoogte van onze blogs!