ROOT naar drie datacenters

Gepubliceerd op 27 februari 2020 Leestijd : 2 minuten

ROOT maakt al jaren gebruik van twee datacenters voor HA (High Availability) oplossingen. Kritische applicaties kunnen op die manier met load-balancing en replicatie ondanks uitval van hardware of zelfs een compleet datacenter beschikbaar blijven. Begin 2020 heeft ROOT de beslissing genomen om een derde datacenter in gebruik te gaan nemen.

Waarom drie datacenters?

Met drie datacenters kan ROOT voldoen aan de groeiende vraag naar cluster oplossingen voor bijvoorbeeld storage en databases. Door gebruik te maken van clusters kan een nóg hogere beschikbaarheid worden gegarandeerd voor bedrijf kritische applicaties. Eén van de eerste voorwaarden voor een cluster is een oneven aantal nodes groter dan één. In twee datacenters is het dus niet mogelijk een cluster aan te bieden verspreid over meer dan één datacenter.

Waarom moet een cluster uit tenminste drie nodes bestaan?

Dit is noodzakelijk om een split-brain situatie te voorkomen. Bij een split-brain is de verbinding tussen twee nodes (of servers) verbroken terwijl ze zelf nog wel bereikbaar zijn. Hierdoor kan data op beide nodes ontvangen worden zonder dat deze gerepliceerd wordt.

Bij een cluster werkt dit anders. Bij de meeste clusters mogen alle nodes data ontvangen en vindt de replicatie meestal synchroon plaats tussen de nodes zodat de data gegarandeerd overal gelijk is. Als een enkelvoudige netwerkverbinding verbroken wordt zal de opstelling, verdeeld over drie datacenters altijd alle nodes kunnen blijven bereiken waardoor de data beschikbaar en de integriteit gegarandeerd blijft.

De locaties

ROOT maakt al gebruik van Equinix EN1 in Enschede en Previder PDC2 in Hengelo (ov) als datacenters, daar komt nu dus Previder PDC1 in Hengelo (ov) bij. Elk datacenter kan zelfstandig fungeren als hosting locatie, maar kunnen dus ook gezamenlijk gebruikt worden voor cluster oplossingen.

Door de snelle glasvezel verbindingen kunnen deze geografisch goed gescheiden datacenters met hoge snelheid en zonder vertraging met elkaar communiceren.

Met de komst van het derde datacenter kan ROOT voldoen aan de groeiende behoefte aan oplossingen die een hoger beschikbaarheid eisen.

Benieuwd naar verdere ontwikkelingen binnen onze organisatie? Daag ons gerust uit met vraagstukken!