Datacenter hosting. Waarom?

Gepubliceerd op 19 februari 2021 Leestijd : 3 minuten

Datacenters bieden een veilige hosting, niet alleen voor je websites maar ook voor vele online diensten. Het is daarom logisch dat je besluit om niet alleen je website, maar ook al je servers en data opslag onder te brengen in een datacenter. Maar hoe kies je een datacenter die voldoet aan je verwachtingen?

Datacenters zijn onmisbaar in de moderne internet dienstverlening. Elke website of Clouddienst staat op servers die in één of meerdere datacenters zijn ondergebracht. Datacenters voorzien in de behoefte aan veilige, stabiele en snelle toegang tot internetdiensten. Hierdoor besef je steeds meer dat je servers, die tot nu toe altijd in je bedrijfsgebouw hebben gestaan, kwetsbaar zijn voor stroomstoringen, brand of diefstal.

Dit in tegenstelling tot servers die in een datacenter staan. Het is dan ook de voornaamste reden waarom je besluit om niet alleen je website maar ook al je servers en data te verhuizen naar een datacenter.

Er zijn datacenters genoeg dus is er altijd wel eentje bij je in de buurt! En wanneer je beschikt over een rechtstreekse glasvezelverbinding met het datacenter, merk je nagenoeg geen verschil in de bereikbaarheid van je servers.

Wat is de beste datacenter keuze?

Er zijn kwalitatieve verschillen tussen de datacenters. Hoewel ieder datacenter aan de basiseisen voor beveiliging, certificering en beschikbaarheid moet en wil voldoen, zijn er wel gradaties in kwaliteit en prijs. Als je een datacenter zoekt voor het plaatsen van je off-site back-up, zul je daaraan waarschijnlijk andere eisen stellen dan wanneer je een 24/7 applicatie wilt onderbrengen. Om te zien of een datacenter voor jou geschikt is, zijn er de volgende kwalificaties:

1. ISO en SOC certificering

Zowel ISO als SOC certificering vertellen iets over de beschikbaarheid en beveiliging procedures waaraan het datacenter voldoet. Een datacenter met een SOC 2 en/of een ISO 27001 certificering voldoet minimaal aan de eisen voor deze certificeringen. Hierbij zijn beschikbaarheid, vertrouwelijkheid, beveiliging e.d. geborgd. Het moet je als klant geruststellen en ervan overtuigen dat je data zich in een goed beveiligd datacenter bevindt. Deze datacenters ondergaan jaarlijks een audit zodat de kwaliteit van deze certificeringen op peil blijft. Deze certificeringen zijn openbaar en vaak terug te vinden op de websites van de diverse datacenters, of op te vragen bij hun supportdesk.

2. Tier aanduidingen

Een Tier kwalificatie vertelt iets over de technische kwaliteit van het datacenter. De meeste datacenters in Nederland zijn Tier 3, dat houdt in dat alle technische aspecten van het datacenter redundant zijn waardoor uitval zonder onderbreking opgevangen kan worden. Dit heet redundantie. Redundante systemen van een datacenter kunnen zijn: koeling, stroomvoorziening en connectiviteit.
Bij een Tier 3 datacenter zijn deze kritische onderdelen redundant (dubbel) uitgevoerd. Dit is voor de meeste toepassingen van hosting ruim voldoende. Een Tier 4 datacenter heeft een hogere graad van redundantie en ook voor meer technische systemen dan alleen de kritische. De prijs voor hosting in een Tier 4 datacenter is dan ook een stuk hoger dan die voor een Tier 3 hosting.

3. Locatie

Onderschat de waarde niet van de locatie van een datacenter. Het is misschien prijstechnisch verleidelijk om je servers te plaatsen in een datacenter 50 km verderop, maar bedenk wel dat de vertraging op het netwerk dan ook oploopt. En vergeet niet dat als er werkzaamheden moeten plaatsvinden aan je hardware er een flinke onkosten post voor reiskosten bij komt, om niet te spreken van verloren tijd. Zeker als werkzaamheden plotseling noodzakelijk zijn, door bijvoorbeeld een storing, wil je zo snel mogelijk ter plaatse kunnen zijn.

Er is keuze

De laatste 20 jaar is er een enorme toename geweest in het aantal datacenters in Nederland. Vaak zijn er meerdere datacenters te vinden in één plaats. Met de in dit artikel genoemde certificeringen en gradaties kan een passende hosting redelijk eenvoudig gevonden worden.

Maar is één datacenter wel voldoende? En welke opties biedt hosting over meerdere datacenters?
Hierover gaan we meer vertellen in ons volgende blog.

Root biedt hosting bij drie datacenters in Twente die alle voldoen aan de normen voor de meest kritische hostingoplossingen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van datacenter hosting of wil je weten of het wat voor je is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op