De afhankelijkheid van je netwerk

Gepubliceerd op 13 juni 2023 Leestijd : 3 minuten

Afgelopen week beleefde ik een frustrerende ervaring bij het regelen van een pakketbezorging via DHL. Het bezorgen leek soepel te verlopen, maar door een falende iDeal-betaling vanwege een storing bij ING liep het proces vast. Deze gebeurtenis benadrukte maar weer eens hoe een kleine schakel een hele keten kan verstoren, ondanks de geavanceerde technologieën die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. 

De internetverbinding is tegenwoordig een cruciale schakel geworden voor talloze werkzaamheden. Het is van essentieel belang voor organisaties om inzicht te hebben in hun afhankelijkheden en de impact van een internetuitval te begrijpen. 
Eén van de eerste functionaliteiten die in gedachten komen, is je mail. Veel bedrijven vertrouwen op Microsoft 365, Google mail, of andere Cloudproviders voor hun e-maildiensten. Zonder internetverbinding en een back-up optie, zal de e-mailfunctionaliteit stilvallen. 

Tegenwoordig gaat het nog verder dan alleen e-mail. Documenten worden opgeslagen in de Cloud en draaien applicaties in de Cloud, maar ook complete bedrijfsprocessen zijn ervan afhankelijk.  
Misschien heeft jouw organisatie alles al gemigreerd naar de Cloud, wat betekent dat alles stil komt te liggen zonder internet. Om te voorkomen dat een uitval van je internetverbinding de werkzaamheden tot stilstand brengen, is het noodzakelijk om vooraf na te denken hoe je met een dergelijke storing omgaat. 

In sommige gevallen kan het een optie zijn om medewerkers te vragen hun mobiele telefoon als hotspot te gebruiken, zodat ze hun laptop via WiFi kunnen verbindingen en zo hun werk kunnen voortzetten. Uiteraard moet deze optie wel beschikbaar zijn. Echter, in situaties waar bekabelde werkplekken worden gebruikt en met grote bestanden wordt gewerkt, is deze oplossing geen haalbare optie. 

Een andere situatie doet zich voor bij het gebruik van netwerk gekoppelde terminals in magazijnen en dergelijke. Deze terminals kunnen niet zomaar op een andere netwerkverbinding worden aangesloten. Het is dus belangrijk om de gevolgen van een netwerkstoring in te schatten. 

Als de gevolgen beperkt zijn en opgevangen kunnen worden met behulp van een mobiele hotspot, kan een instructie wellicht voldoende zijn om je organisatie draaiende te houden. Maar als de netwerkverbinding absoluut noodzakelijk is voor de uitvoering van je werkzaamheden, moet je er grondig over nadenken. Wat zijn bijvoorbeeld de minimale eisen waaraan de verbinding moet voldoen? Is het mogelijk om een extra verbinding te realiseren die aan deze eisen voldoet, zoals een coaxkabel naast glas en/of koper?

Door voor een ander medium te kiezen wordt de kans kleiner dat de back-upverbinding ook wordt getroffen door dezelfde storing. Als je de kans op volledige uitval van de verbinding echt wilt minimaliseren 
dan moet je ook kijken naar de paden die de netwerkverbindingen volgen naar buiten toe. Het ideale scenario is het hebben van een glasvezelverbinding die het pand aan de voorkant verlaat en een andere glasvezelverbinding die het pand aan de achterkant verlaat. Hierbij moet je ook zorgvuldig controleren dat deze verbindingen niet parallel aan elkaar lopen en dat ze niet door een graafmachine kunnen worden beschadigd.

Als je de keuze hebt gemaakt voor een redundante netwerkoplossing, dan moet dat niet beperkt blijven tot alléén de verbinding. De gehele infrastructuur moet worden geanalyseerd en er moet worden nagedacht over redundante apparatuur en zaken zoals noodstroomvoorziening. Gelukkig biedt de huidige markt diverse diensten die passen bij de specifieke behoeften van elke organisatie.

Het voorval met het mislukte bezorgproces bij DHL en de ontoegankelijkheid van ING door de storing hebben mij doen realiseren hoe cruciaal een betrouwbare internetverbinding is voor het functioneren van organisaties. Het is essentieel om proactief te zijn en de juiste maatregelen te nemen om te voorkomen dat een netwerkstoring de bedrijfsvoering verstoort. Door de afhankelijkheden te begrijpen, back-upopties te overwegen en te investeren in betrouwbare netwerkoplossingen kunnen organisaties zichzelf beschermen tegen onvoorziene uitval en de continuïteit van hun werkzaamheden waarborgen.

Bij ROOT denken we graag met je mee over de netwerkdiensten die het beste passen bij jouw behoeften. Neem vrijblijvend contact  met ons op voor advies op maat.