Een redundante internetverbinding

Gepubliceerd op 12 februari 2020 Leestijd : 2 minuten

Redundant internet betekent heel simpel gezegd dat de bestaande internetverbinding dubbel uitgevoerd wordt, dat wil zeggen dat als één van de twee verbindingen wegvalt de andere het overneemt. De twee verbindingen worden door hardware aan elkaar geknoopt. Deze hardware controleert de verbindingen en heeft direct in de gaten als er een lijn wegvalt. Zonder dat de gebruiker het merkt, wordt bij uitval automatisch overgeschakeld naar de verbinding die wel beschikbaar is. De gebruiker is zo altijd online!

De term ‘redundant’ wordt in de IT en vooral in datacenterland veelvuldig gebruikt. In de Nederlandse taal staat redundant voor ‘overbodig’ of ‘meer dan strikt noodzakelijk’. In de IT heeft het woord vaak een andere betekenis. Hier wordt redundantie doorgaans als positief gezien.

Single Point of Failure

Voor het bouwen van een redundante omgeving is het van belang dat men goed naar hun omgeving kijkt en bepaald waar de SPOF’s (= Single Point Of Faillure) zitten. U moet voor elke SPOF een oplossing bedenken als u echt redundant wilt zijn. In een datacenter moet bijvoorbeeld en stroomvoorziening en koeling redundant zijn uitgevoerd. In een applicatie moet de database server redundant zijn uitgevoerd (en nog veel meer). En, om de applicatie altijd te kunnen benaderen, moet de internetverbinding redundant zijn uitgevoerd. Kortom, de redundante internetverbinding lost maar één van de mogelijke SPOFs op.

Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar 100% bereikbaar zijn is niet geheel vanzelfsprekend. Gevaren zoals stroomstoringen of onderhoudswerkzaamheden kunnen verbindingen volledig plat leggen en het kan zomaar een tijd duren voor het weer werkt. Er zijn namelijk nogal wat schakels in het geheel die ervoor moeten zorgen dat u gebruik kunt maken van internet.

Redundantie ROOT

ROOT levert op dit moment alleen redundant internet voor hosted omgevingen, dus omgevingen in de datacentra. In het datacenter is de SLA van ROOT op een enkele verbinding op dit moment 99,9% per jaar. De beschikbaarheid op een connectie die bestaat uit twee verbindingen met ieder beter dan 99,9% beschikbaarheid per jaar. Eigenlijk is er maar één voordeel. Dat is een betere beschikbaarheid met als gevolg geen productieverlies en een betere bereikbaarheid voor uw klanten.

Een hoge mate van beschikbaarheid heeft alles te maken met verwachtingen en vertrouwen. Een hoge mate van beschikbaarheid betekent niet alleen de beschikbaarheid van een huidig systeem, maar ook de beschikbaarheid als één van de parameters in het huidige systeem verandert.

De redundant internetverbindingen die wij nu leveren aan hosted omgevingen worden geleverd vanuit twee datacentra. We zijn dus niet meer afhankelijk van één datacenter voor het leveren van de internet connectivity dienst.

Wil u, na het lezen van deze blog, uw bedrijf voorzien van een redundante internetverbinding waarbij u beter bereikbaar bent voor uw klanten en de kans op productieverlies minimaal is?

Aarzel niet en neem nu contact met ons op!