Alles over Wireless LAN

Gepubliceerd op 12 januari 2023 Leestijd : 2 minuten

Een Wifi-netwerk is een type WLAN: iedereen die tijdens het lezen van deze webpagina met Wifi is verbonden, gebruikt een WLAN. Maar wat is nou precies een WLAN? Waar gebruiken wij het voor en hoe beveilig je dit op de juiste manier? Lees het in deze blog.

Wat is Wireless LAN?

Een Wireless Local Area Network (WLAN), ofwel een draadloos lokaal netwerk is een groep computers of andere apparaten die een netwerk vormen op basis van radiotransmissies in plaats van bekabelde verbindingen.

Een router verbindt computers, als ze niet direct met elkaar verbonden zijn, op een indirecte manier. Als deze router ook signalen via de kabel of telefoonlijn kan coderen en decoderen, dus moduleren en demoduleren, dan heeft hij ook de functionaliteit van een modem. Vaak wordt gezegd dat de router het netwerk met internet verbindt, terwijl het juist het modemgedeelte van het apparaat is dat dit doet. Bij 'ethernet to the home' (eth) kan het bijvoorbeeld zijn dat de router de verbindende schakel is, maar niet veel mensen hebben dit.

Waar wordt Wireless LAN voor gebruikt?

Wi-Fi-standaarden zijn ontworpen om de verbinding van een niet-stationaire gebruiker van het ene toegangspunt naar het andere te laten springen, hoewel sommige gebruikers en toepassingen korte onderbrekingen kunnen ervaren. Zelfs met niet-overlappende toegangspunten wordt de verbinding van een gebruiker gewoon gepauzeerd tot verbinding met het volgende toegangspunt.

Extra toegangspunten kunnen bedraad of draadloos zijn. Wanneer toegangspunten elkaar overlappen, kunnen ze worden geconfigureerd om het netwerk te helpen optimaliseren door belastingen te delen en te beheren. Een WLAN-verbinding wordt dus gebruikt dus om overal internet te hebben.

De voordelen bij het gebruik van een Wireless LAN

Een aantal voordelen van een Wireless LAN zijn dat het eenvoudig in te stellen is, handig in gebruik en omgang en veilig.

Het opzetten van een WLAN duurt vaak maar een aantal minuten. Als het is ingesteld kun je het gebruiken om verbinding te maken met het internet, bestanden te delen en documenten af te drukken. WLAN's zijn ook erg handig omdat je er thuis of op kantoor mee kunt rondlopen terwijl je werkt. Het gebruik van WLAN is daarbij zeer veilig om toestellen met elkaar te verbinden als je dit op de juiste manier instelt.

Hoe beveilig je jouw Wireless LAN?

Een WLAN kan kwetsbaarder zijn voor inbreuken dan een fysiek netwerk. Met een bekabeld netwerk moet een kwaadwillend persoon fysieke toegang krijgen tot een intern netwerk of een externe firewall doorbreken. Om toegang te krijgen tot een WLAN, moet een hacker zich binnen het bereik van het netwerk bevinden. Hierom is het van belang om een WLAN goed te beveiligen. De eenvoudigste methode om een WLAN te beveiligen, is het gebruik van MAC-adressen om niet-geautoriseerde stations te verbieden. Vastberaden tegenstanders kunnen echter mogelijk lid worden van netwerken door een geautoriseerd adres te vervalsen.

De meest gebruikelijke beveiligingsmethode voor een WLAN is encryptie, inclusief Wired Equivalent Privacy (WEP) en Wi-Fi Protected Access (WPA), met WPA2 als de standaard authenticatiemethode.

Wil je meer informatie over Wireless LAN of hoe jij het kan beveiligen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.