Wees zeker van de beveiliging van je online IT-omgeving

Gepubliceerd op 14 september 2022 Leestijd : 3 minuten

Heb je voldoende inzicht in de beveiliging van jouw online IT-omgeving en voldoet het aan de huidige security normen? Lees in ons blog hoe eenvoudig je dat inzicht wèl kunt krijgen.

IT is niet meer wat het was. Je moet met vele zaken rekening houden om ervoor te zorgen dat je informatie voldoende beveiligd is. Het begint bij je online presence. Denk aan je website of webapplicatie, zijn deze up to date en hoe zit het met je SSL certificaten?

Cybercriminaliteit stijgt nog steeds en hackers worden creatiever, het is daarom niet meer de vraag óf je organisatie wordt gehackt maar wanneer.

Je kunt cyberaanvallen minimaliseren door te weten waar je kwetsbaarheden liggen en hierop maatregelen te nemen. De kwetsbaarheden kun je inzichtelijk krijgen door een Vulnerability scan uit te voeren.

Wat is een Vulnerability scan?

Met een Vulnerabilty scan wordt gekeken naar kwetsbaarheden binnen je IT-infrastructuur. In feite wordt gekeken naar de gezondheidsstatus van je IT-infrastructuur, zodat zichtbaar wordt welke onderdelen onvoldoende of volledig onbeschermd zijn tegen cyberaanvallen en waardoor die onderdelen mogelijk een doelwit zijn voor hackers.

Je kan een Vulnerabilty scan uitvoeren wanneer je een nieuw security beleid wilt doorvoeren. Denk eraan dat de Vulnerabilty scan een momentopname is. Daarom is het raadzaam om een Vulnerabilty scan uit te laten voeren als je een wijziging in je IT-infrastructuur hebt gedaan, of bij een grote wijziging aan je website of applicatie.

Hoe pakt ROOT een Vulnerability scan aan?

ROOT kan jou helpen aan het inzichtelijk krijgen van de gezondheid van jouw online omgeving door een Vulnerability scan uit te voeren.

Wij bekijken vanaf het internet of je applicatie geen verouderde elementen bevat. Maar wij kijken ook naar andere aspecten. Dat doen wij door een aantal sub-scans uit te voeren die tezamen de Vulnerability scan vormen. Deze sub-scans zijn gericht op de volgende security onderdelen:

  • Webapplicatie security: met deze scan kijken wij welke technieken je website gebruikt en of deze up to date zijn. Achterstand in updates vormt een beveiligingsrisico voor je organisatie;
  • Firewall security: de functie van een firewall binnen je IT-infrastructuur is heel belangrijk en daarom is het van belang om te kijken of je firewall de hoogste security niveaus ondersteunt en afdwingt aan je website bezoekers;
  • Port security scan: met deze scan onderzoeken wij welke poorten open staan en wat zich erachter bevindt;
  • Obscurity scan: met de obscurity scan kijken we of je andere websites op de server(s) hebt staan die eventueel een betere beveiliging nodig hebben, denk hierbij aan een testwebsite;
  • SSL security: wij kijken ook welke encryptie protocollen je SSL certificaat gebruikt en of het deze afdwingt aan je website bezoekers;
  • scan: met de performance scan kijken wij vooral of je website veel bezoekers aan kan en of alles geoptimaliseerd is om een goede online prestatie te realiseren.

Door middel van een rapport, dat wij mondeling toelichten, verkrijg je inzicht in je omgeving en op welke onderdelen aanpassingen benodigd zijn. ROOT kan je ondersteunen bij het doorvoeren van deze aanpassingen.

Conclusie

Een Vulnerability scan geeft je geen garantie tegen cyberaanvallen. Het is belangrijk dat je altijd kritisch naar je IT-infrastructuur blijft kijken en deze goed beveiligt en up to date houdt.

Het blijft een feit dat hackers slimmer worden en geavanceerde technieken gebruiken om hun doelen te bereiken. Je kan een doelwit zijn! Althans, als je je organisatie niet goed op slot hebt. Blijf alert en neem maatregelen!

Heb je geen idee over de kwetsbaarheid van je IT-infrastructuur of wil je meer weten over onze ROOT Vulnerability scan? Neem contact met ons op, we helpen je graag.