Veilig internet met DNSSec

Gepubliceerd op 29 april 2020 Leestijd : 2 minuten

Het bestaat al een tijdje maar is daarom niet minder belangrijk: DNSSec. Steeds meer organisaties zien het belang in van DNSSec. DNSSec is cruciaal omdat het voorkómt dat jouw klanten nietsvermoedend omgeleid worden naar een valse website met alle gevolgen van dien. Omdat wij veilig internet zo belangrijk vinden bieden wij de mogelijkheid om voor jouw domeinnaam DNSSec in te stellen. Hiermee kan jij vervolgens jouw klanten weer veilig internet bieden.

Wat is DNSSec?

DNSSec, ofwel “Domain Name System Security Extensions”, is een uitbreiding van het Domeinnaamsysteem (DNS). Zoals de naam al zegt, is de uitbreiding voornamelijk gericht op de beveiliging binnen DNS. DNS zorgt ervoor dat wanneer er in een browser wordt gezocht naar een bepaald webadres – ook wel domeinnaam genoemd – dit wordt vertaald naar een IP-adres. Deze vertaling wordt gedaan door gebruik te maken van 2 verschillende servers, namelijk:

  1. De resolver. Via deze servers wordt er naar de gevraagde domeinnaam gezocht, en deze zal ook via deze servers teruggekoppeld worden.
  2. De authoritative. Deze servers leveren verschillende antwoorden in de vorm van IP-adressen, zodat uiteindelijk de resolver de juiste website kan terugkoppelen.

De eerste server, vraagt dus aan verschillende authoritative servers wat het IP-adres is dat bij de gezochte domeinnaam hoort. Omdat de informatie die wordt uitgewisseld tussen deze servers niet beveiligd is, kan er gemakkelijk iemand tussen komen en je omleiden naar een valse website. Je kun er bij het gebruik van DNS dus niet vanuit gaan dat je de juiste website krijgt, die behoort bij de door jou gezochte domeinnaam. Heb je DNSSec ingesteld en iemand probeert je om te leiden naar een valse website dan zal de zoeker een foutmelding krijgen en kan de website niet bezocht worden.

Maar hoe zorgt DNSSec voor de beveiliging van jouw domeinnaam?

Hoe werkt DNSSec?

DNSSec maakt gebruik van een digitale handtekening die wordt toegevoegd aan het DNS-proces. Deze handtekening zorgt ervoor dat het antwoord beveiligd is. Hiermee is het niet meer eenvoudig te vervalsen. Dit proces zorgt ervoor dat er een betrouwbaar antwoord gegenereerd wordt en het juiste IP-adres getoond wordt.

DNSSec voor jouw domeinnaam

Bij ROOT kun je nu DNSSec voor jouw domeinnaam laten instellen. Door dit in te stellen zorg je ervoor dat jouw klanten meer veiligheid naar je omgeving biedt.

Wil je DNSSec voor jouw domeinnaam instellen? Dit kan gemakkelijk middels een verzoek per mail aan onze support desk. Heb je nog vragen of wil je meer weten over DNSSec? Neem dan contact met ons op dan helpen wij je graag verder!