Vaste investering of betalen voor hetgeen je gebruikt?

Gepubliceerd op 12 januari 2021 Leestijd : 1 minuut

Er is een verschuiving gaande: van vaste investering naar betalen voor wat je gebruikt. Waar eerst zaken zoals een server werden aangeschaft en in termijnen afgeschreven, kiest men nu voor pay per use. Er wordt maandelijks een bepaald bedrag betaald en er staat geen dure server meer intern. Een server die bovendien altijd kampt met dure over- of frustrerende ondercapaciteit, back-up risico's met zich meebrengt en verborgen kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de airco die de serverruimte koel houdt. Of die van de systeembeheerder die alles up-to-date moet houden.

Betrouwbare leverancier belangrijk

Wanneer je cloud- of softwarecapaciteit inkoopt bij een leverancier dan is betrouwbaarheid key. De betrokken leverancier moet daadwerkelijk in staat zijn om een dienst goed te leveren. Denk daarom na over de complete SLA: besef wat je koopt en hoe je ervoor zorgt dat de dienst altijd beschikbaar is. Dat geldt zeker wanneer je met een public cloud provider aan de slag gaat. Is deze partij bijvoorbeeld altijd bereikbaar, ook op zondagmiddag als je website uit de lucht is? Bij sommigen gaat alles zelfs via e-mail en krijg je met geen mogelijkheid een mens van vlees en bloed te spreken. Dat betekent dat je veel kennis van de materie moet hebben om het goed ingericht te krijgen. Daarnaast blijken ook de kosten nogal eens hoger uit te vallen dan verwacht, bijvoorbeeld omdat bepaalde variabelen anders uitvallen dan vooraf begroot. Wij nemen onze klanten aan de hand en delen proactief waar je aan moet denken.

Moraal van het verhaal

Kies voor een partij die kennis van zaken heeft, duidelijk is over de kosten en verantwoordelijkheid neemt voor zijn taken. Wil je vrijblijvend verder praten over bovenstaande thematiek, neem dan even contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.