Netwerken & SD-WAN

Gepubliceerd op 24 juni 2020 Leestijd : 2 minuten

In de afgelopen jaren is alles Software Defined geworden, van het Software Defined Data Center tot Software Defined Netwerken. Onderdeel van Software Defined Netwerken is het ‘Software-Defined Wide-Area Network’ (SD-WAN), een nieuwe techniek voor WAN-netwerken die past binnen de huidige technische ontwikkelingen.

Wat is SD-WAN?

SD-WAN past de Software Defined technologie toe op WAN-netwerken. SD-WAN maakt het makkelijker voor bedrijven om individuele bedrijfslocaties aan het interne netwerk te verbinden. De SD-WAN is een aanvulling op de traditionele WAN-netwerken om betere oplossingen te bieden die ook geschikt zijn voor de huidige technische ontwikkelingen.

 

SD-WAN vs. traditionele netwerken

Wat zijn de voordelen van SD-WAN ten opzichte van traditionele netwerken? Een SD-WAN netwerk zal er niet voor zorgen dat jouw verbinding ineens twee keer zoveel verkeer kan sturen, of dat de beschikbaarheid van jouw omgeving met een factor van 2 verhoogd wordt. Je zal nog steeds goed moeten nadenken over zaken als beschikbaarheid en capaciteit. Wat SD-WAN wél biedt is inzicht en management. Zo bieden SD-WAN oplossingen vaak de mogelijkheid om het gehele netwerk vanuit de cloud te beheren. Dit omvat niet alleen de configuratie maar ook inzicht in het netwerk. In klassieke netwerken realiseerde u dit met veel moeite via een monitoring tool waar u alle apparaten in onderbracht. In SD-WAN is monitoring onderdeel van de oplossing. Door het centrale management van de netwerkoplossing wordt het ook eenvoudiger om het netwerk op een consistente manier te beheren.

 

Waarom een SD-WAN oplossing?

De voornaamste reden voor organisaties om te kiezen voor een SD-WAN oplossing heeft vooral te maken met de beweging in de richting van Cloud en Software-as-a-Service (SaaS) gebaseerde applicaties. Een Cloud gebaseerde IT-omgeving vraagt om verbindingen met meer capaciteit naar de cloud. Het vasthouden aan een bedrijfsinfrastructuur met een centrale internet toegang is relatief duur doordat verschillende locaties verbindingen naar de centrale internet toegang hebben. Waar in het verleden deze internet toegang centraal geregeld werd voor alle locaties, is er nu de behoefte om dit per locatie te regelen. Dit met behoud van het beveiligingsniveau van de centrale internet toegang. SD-WAN speelt in op deze vraag en biedt een flexibele en betaalbare oplossing die mee schaalt met de behoefte.

 

De toegevoegde waarde van SD-WAN komt dus boven op de functionaliteit in klassieke netwerken. Inzicht en centraal beheer zijn belangrijke kenmerken. SD-WAN maakt van een verbinding met een lage Service-Level-Agreement (SLA) niet ineens een verbinding met een hoge SLA. Ook met SD-WAN moet je blijven nadenken over capaciteit en beschikbaarheid. Wel levert SD-WAN de tools om hier inzicht in en grip op te krijgen. SD-WAN is de volgende stap in WAN-netwerk beheer en zal een grote vlucht gaan nemen!