Multi-factor authenticatie

Gepubliceerd op 17 april 2020 Leestijd : 2 minuten

In de huidige situatie werkt vrijwel iedereen waar mogelijk vanuit huis en is daardoor gevoeliger voor cybercriminaliteit. Bijvoorbeeld in de vorm van phishing mails. Hierdoor is de kans aanzienlijk groter dat externen makkelijker bij jouw bedrijfsgegevens kunnen komen. Om dit te voorkomen is het gebruik van Multi-factor authenticatie een goede oplossing! Om de gegevens in het mijn.ROOT portaal nog beter te beveiligen bieden wij ook hier de optie om Multi-factor authenticatie in te stellen.

Waarom Multi-factor authenticatie?

Multi-factor authenticatie is niets nieuws, maar is wel belangrijker dan ooit! Nu medewerkers thuis werken maken ze gebruik van remote toegang. Cybercriminelen spelen hier op in, het aantal phishing mails is gestegen nu iedereen meer online is. Vaak zijn de gebruikte wachtwoorden eenvoudig te raden of weten criminelen deze via een phishing mail te bemachtigen. Multi-factor authenticatie is dan één van de simpelste manieren om het criminelen lastiger te maken om toegang te krijgen tot jouw bedrijfsaccounts. Met Multi-factor authenticatie zorg je er dus voor dat bedrijfsgegevens goed beveiligd zijn en niet zomaar in verkeerde handen terecht komen.

Multi-factor authenticatie is dus van groot belang en zeker geen overbodige luxe, maar hoe werkt het precies?

Wat is Multi-factor authenticatie?

Multi-factor authenticatie is een methode waarbij je meerdere stappen moet doorlopen om te verifiëren dat je toegang ergens toe hebt. Deze methode kan gebruik maken van drie factoren om te checken of een persoon ook daadwerkelijk de persoon is die hij/zij zegt te zijn. Deze drie factoren kunnen zijn:

  • Iets dat je weet, bijvoorbeeld een wachtwoord.
  • Iets wat je hebt, bijvoorbeeld een code die naar je smartphone wordt verzonden of die je smartphone genereert met een authenticator app.
  • Iets wat je bent, bijvoorbeeld een vingerprint.

Voor het authenticatie proces wordt er een combinatie gebruikt van minimaal twee of alle drie de factoren, om te verifiëren dat jij inderdaad bent wie je zegt dat je bent. Ontbreekt één van de cruciale onderdelen dan kan er geen toegang worden verleend.

Multi-factor authenticatie voor het mijn.ROOT portaal

Multi-factor authenticatie is dus een eenvoudige en effectieve manier om te zorgen dat niet iedereen zomaar kan inloggen op jouw systemen en zodoende schade kan aanrichten. Het is daarom ook mogelijk om dit in te stellen voor het mijn.ROOT portaal. Voor dit portaal is goede beveiliging erg belangrijk, omdat het gevoelige informatie bevat. Zo kunnen gebruikers via dit portaal bijvoorbeeld domeinnamen aanpassen en omleiden naar andere websites met alle gevolgen van dien. Daar mogen criminelen geen toegang toe hebben.

Heb jij Multi-factor authenticatie al ingesteld voor jouw mijn.ROOT portaal? Dit doe je gemakkelijk en snel zelf bij “uw profiel” gegevens in het mijn.ROOT portaal. Veel gebruikte authenticator app’s zijn bijvoorbeeld de Google Authenticator en Authy, je kunt hierin zelf een keuze maken.

Kom je er niet uit of heb je vragen over de toepassing van Multi-factor authenticatie binnen jouw eigen organisatie? Wij helpen je graag verder!