Je gaat ervan uit dat er automatisch back-ups gemaakt worden, maar is dat wel zo?

Gepubliceerd op 30 november 2021 Leestijd : 2 minuten

Back-ups worden gemaakt door je cloudprovider. Toch? Maar wat als dit niet het geval is, heb jij het dan écht goed geregeld met de bescherming van je data?

Je wilt ze de kost niet geven: de bedrijven die dénken dat er dagelijks goede back-ups worden gemaakt terwijl dat niet het geval is. Uit onze dagelijkse praktijk kennen we voorbeelden van bedrijven waar brand was, die vervolgens al hun data kwijtraakten. Of van de secretaresse die jarenlang op vrijdagmiddag back-ups van de bestanden van die week maakte. Helaas gebeurde dit op een onjuiste manier waardoor er geen data beschikbaar was toen deze eens écht nodig bleek. Maar er is nog een andere veel voorkomende aanname over back-ups die tot grote problemen kan leiden...

Niets geregeld? Dan is het er niet?

Er zijn namelijk nogal wat mensen die denken dat de clouddienst die ze gebruiken, ook automatisch back-ups voor ze maakt. En dat is lang niet altijd het geval. Bovendien, al zou dit wél zo zijn, dan is het nog altijd aan te raden om een extra back-up te maken op een externe harde schijf. Bewaar deze vervolgens wel op een aparte locatie zodat deze bij brand of diefstal daadwerkelijk als extra exemplaar beschikbaar blijft. Eigenlijk zou je van dit blog maar één zin hoeven te onthouden: als je het niet regelt dan is het er niet. Heb je geen back-up ingesteld? Dan is er geen back-up. Klinkt als een open deur. Maar juist omdat het zo logisch is wordt het door veel bedrijven vergeten of op de lange baan geschoven omdat hen toch niets overkomt. Tót het wel zover is dat het misgaat. En dan is het te laat...

Enorme groei van hoeveelheid data

Juist ook omdat de hoeveelheid data zo enorm groeit is het maken van goede back-ups belangrijker dan ooit. Voorkomen van dataverlies zou een belangrijke prioriteit binnen je organisatie moeten zijn, naast het beveiligen van deze informatie. Zeker omdat deze vaak bedrijfskritisch is. Kies daarom voor een goede back-up oplossing om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Ken je bijvoorbeeld de term BaaS al? Deze staat voor Back-up as a Service en staat garant voor het veilig opslaan van je data in één van onze Nederlandse datacenters.

Meer weten?

Wil je er meer over weten? [Bijvoorbeeld omdat je op zoek bent naar betrouwbaarheid, veiligheid en zekerheid?] Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

PS We schrijven tweewekelijks blogs over ICT-thema's die belangrijk zijn voor je bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld over de cloud, IAAS, DDoS-aanvallen, AWS, schaalbare cloud storage, online presence én de ROOT Kwetsbaarheidsscan. Ons complete nieuwsoverzicht vind je hier. Staat het onderwerp waar jij naar op zoek bent er niet bij? Stuur een berichtje via het contactformulier dan gaan wij ermee aan de slag!