IT: vind de juiste balans tussen oplossing en budget

Gepubliceerd op 9 maart 2021 Leestijd : 2 minuten

Er is vooral in het mkb, nogal eens sprake van spanning tussen budget en risico als je praat over ICT-oplossingen. Want een zo veilig mogelijke oplossing is tegelijkertijd ook meestal een relatief dure oplossing. Zo kwam er een tijd terug nog een bericht voorbij in het nieuws dat een leverancier aansprakelijk werd gesteld omdat er bij een opdrachtgever van hen geen firewall was geïnstalleerd. De klant wilde dat ook niet. Maar de betrokken leverancier in kwestie had dat niet goed moeten vinden, werd geoordeeld. Hij brak door mee te gaan in de wens van deze klant namelijk door de ondergrens van wat oké is heen.

Nieuwe ondergrens

Zo wordt er nu ook steeds meer naar two factor authentication gekeken, dat lijkt een nieuwe ondergrens te worden. Waar het om gaat is dat je, samen met je leverancier, kijkt naar wat je nodig hebt. Welke firewall koop je? Wat is het verschil? Waarom is de ene zoveel duurder dan de andere, en wat levert me dat dan concreet op? En wil je écht vanuit elke plek in de wereld bij je bestanden kunnen? Ook als dat heel kostbaar is en je feitelijk 90% van je tijd in Nederland vanuit dat ene kantoor opereert? Alles kan, maar de vraag is wat zinvol is. Zie het als de aanschaf van een auto: je kunt gaan voor een snelle sportwagen, maar meestal is die degelijke, betrouwbare gezinswagen ook goed genoeg. Een goede leverancier luistert, adviseert en vraagt vooral door. Want de gemiddelde mkb-ondernemer is nu eenmaal geen ICT-specialist, maar heeft focus op en kennis van zijn eigen vak.

Bescherm de juiste assets

Kiezen voor de duurste oplossing hoeft dus niet per se. Het gaat er vooral om wat je nodig hebt. Verkoop je bijvoorbeeld carnavalsartikelen via een webshop? Dan is veel betalen om het hele jaar door 99,9% beschikbaarheid te hebben niet direct nodig. Maar juist rondom de dagen van het carnaval moet deze wel 100% zijn. En dat mag dan ook wat kosten. Wanneer je op die manier naar de balans tussen kosten en ICT-oplossing kijkt dan komt het wel goed. Zeker met de juiste leverancier aan je zijde. Meer weten? Neem even contact met ons op.

Neem contact op