Is CaaS iets voor jou?

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 Leestijd : 3 minuten

Development is de laatste jaren in een stroomversnelling beland. Nieuw geschreven code moet zo snel mogelijk in productie worden genomen. Voorafgaand moet deze code goed worden getest en vervolgens geaccepteerd worden. Maar óók wanneer nieuwe software in productie wordt uitgerold, wil je dat dit probleemloos verloopt. Containerhosting is de manier om dit te faciliteren!

Wat is CaaS?

CaaS staat voor Containerization as a Service. Het is een containerplatform waarmee bedrijven snel en eenvoudig nieuwe applicaties in containers kunnen uitrollen. Hiervoor worden technieken gebruikt zoals Docker Swarm of Kubernetes.

ROOT onderhoudt de resources van de hardware (opslag/vCPU/RAM), netwerk, hypervisor (VMware), operating system (Ubuntu) en het containerplatform zelf.

Boven op deze platformen kun je jouw containers (data + applications) plaatsen. ROOT maakt gebruik van hoogwaardige containersplatformen zoals Rancher voor Kubernetes en Portainer voor Docker Swarm.

Ook VMware is met ontwikkelingen op het gebied van een containerplatform bezig, de zogeheten Tanzu. VMware Tanzu maakt het mogelijk om containers nog dichter naast je huidige VM’s te laten lopen.

Ondersteuning nieuwe software

Om in je huidige software development de versnelling van nieuwe software te kunnen ondersteunen, kun je containerhosting in je development stack implementeren. Het beperkt zich niet tot development maar gaat tot aan je productie omgeving.

Wanneer een container image eenmaal door alle testen en acceptatie procedures is gekomen, kun je deze image 1 op 1 in productie plaatsen. Het voordeel hiervan is dat de ontwikkelde code, sneller dan ooit tevoren, in productie uitgerold kan worden.

De volledige linie van het testen, accepteren en in productie brengen, kun je in een CI/CD (Continuous Integration / Continuous Deployment) pipeline onderbrengen. Hiermee automatiseer je de meeste taken van het uitrollen en testen om vervolgens deze nieuwe code op je container hostingsplatform te deployen.

Alle voordelen onze CaaS op een rij

De grootste voordelen die CaaS oplossingen bieden zijn:

1) Je kunt direct aan de slag met jouw containers zonder te hoeven denken aan onderhoud en setup van je omgeving;

2) Containerhosting is te integreren in een bestaande developmentomgeving om bijvoorbeeld sneller automatisch te kunnen ontwikkelen, testen en accepteren bij een nieuwe versie. Containers kun je vervolgens vanuit development uitrollen in productie zonder grote aanpassingen;

3) Het is heel eenvoudig om je applicatie op te schalen door meerdere containers naast elkaar te plaatsen. En je kunt snel nieuwe versies geleidelijk uitrollen, de zogenaamde Rolling upgrades;

4) ROOT kan jou ondersteunen bij de uitrol van jouw containers op deze containerplatformen.

Tot slot een tip

Bij de ontwikkeling van je applicatie is het raadzaam om op de schaalbaarheid van je applicatie te letten.

Het kan voorkomen dat je een applicatie op de markt brengt, die enorm aanslaat en exponentieel groeit, maar die vervolgens tegen de limieten van je applicatie aanloopt. Je dient rekening te houden met deze groei om te voorkomen dat achterliggende techniek het niet meer aan kan of dat je gebruikers te maken krijgen met time-outs of andere issues. Bedenk dus een applicatie die snel en kosteneffectief opschaalt en gebruiksvriendelijk is.

Wil je meer weten over containerhosting en wil je sparren of het iets voor jouw development is, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op