Hosting en beheer: een kans om kosten te besparen

Gepubliceerd op 17 november 2020 Leestijd : 2 minuten

Budget is een ding in de wereld van ICT. Vraag een bedrijf naar de hoogste kostenpost op de winst- en verliesrekening, en naast personeel en huisvesting zal ICT hoog scoren. Gelukkig wordt dit steeds meer geaccepteerd omdat men ook wel ziet dat dit de basis van je online succes is. Net als je niet kunt ondernemen zonder werkplek, pand of winkel, is ondernemen zonder een virtuele entiteit (en alles wat daarbij komt kijken) onmogelijk.

Wens versus budget

Wat wel belangrijk is, kijkend naar aanschaf en beheer, is de manier waarop dit budget uitgegeven wordt. En waar dan het zwaartepunt ligt. Laatst nog spraken we een ondernemer met een webserver. De man in kwestie gaf aan hoe ongelofelijk belangrijk zijn website is voor zijn bedrijf. De betrokken site ‘mocht er nog geen vijf minuten uitliggen’. De volgende vraag was logisch: wat hem dat dan ging kosten. Al snel werd duidelijk dat de kosten minstens met een factor tien zouden toenemen. Voor een exacte prijs moesten we nog even wat rekenen achter de schermen. ‘Dan laat het maar zitten’, zei deze ondernemer. ‘Want ik kan je nu al zeggen dat ik dat nooit zal gaan betalen.’

100% garantie is 100% factuur

Wanneer je voor een hostingoplossing kiest die bestaat uit 100% garantie dat alles altijd perfect loopt qua uptime, dan gaan daar veel beheeruren inzitten. En daarvan krijg je de rekening gepresenteerd. Niet erg, mits het je maar brengt wat je nodig hebt. Zorg daarnaast dat je weet wat er speelt in ICT-land, bijvoorbeeld dat hardware (zoals een dure eigen server met dito afschrijving) het qua tarief en schaalbaarheid altijd verliest van slimme cloudoplossingen.

Groot huis of bescheiden woning?

Bovenstaande casus over de site die er 'nog geen vijf minuten uit mocht liggen', is een mooi voorbeeld van kosten versus baten en daarmee behoeften versus noodzaak. We willen allemaal wel dat grote huis of die glimmende sportwagen. Maar heb je dat nodig? En, belangrijker nog, wil je er het bedrag voor uitgeven dat deze aanschaf met zich meebrengt? Kijk kritisch en ga het gesprek aan. Meer weten? Neem contact met ons op. We denken graag vrijblijvend met je mee.

Vond je deze blog interessant? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief, en blijf regelmatig op de hoogte van onze blogs!