Hoe zit het met jouw Multicloudstrategie?

Gepubliceerd op 27 mei 2022 Leestijd : 2 minuten

De termen Multicloud (meerdere Cloudomgevingen) en Hybride Cloud (een On-Premise i.c.m. een Cloudoplossing) zie je tegenwoordig steeds vaker voorkomen. Steeds meer bedrijven omarmen het gebruik van verschillende Cloudomgevingen ofwel meerdere Cloudapplicaties.

De ene Cloud is de andere niet en zal voor specifieke omgevingen/services eenvoudiger in te richten zijn dan in algemene. Denk bijvoorbeeld aan het uitrollen van een Active Directory in Azure vergeleken met het opzetten van deze zelfde software op Amazon Web Services (AWS).Door gebruik te maken van meerdere Cloudomgevingen kun je dus het beste, en potentieel het financieel meest aantrekkelijke, model vinden dat goed voor jouw organisatie werkt.

Wanneer spreek je over Multicloud?

Het komt regelmatig voor dat de termen Multicloud en Hybride Cloud door elkaar worden gebruikt. Maar er is een nuance verschil. Er is sprake van Multicloud wanneer je meerdere private clouds van verschillende leveranciers of meerdere public clouds samenvoegt. Terwijl er bij een Hybride Cloud sprake is van een combinatie, dus een private én een public cloudomgeving in één hybride omgeving.

Een voorbeeld van een Multicloud omgeving is een AD (Active Directory) in Azure, een Kubernetes cluster in Google Cloud en een Elasticsearch cluster in AWS en een eigen gebouwde applicatie dat draait over alle 3 de Cloud omgevingen.

Het kiezen voor een Multicloudomgeving kan een strategische keuze zijn. Er kunnen externe factoren optreden waardoor je genoodzaakt bent om een Multicloudomgeving te kiezen, denk hierbij aan extra functionaliteiten die je klanten of partners aan je applicaties stellen.

Zoals je zult begrijpen uit het bovenstaande, zullen er in de nabije toekomst meer en meer Multicloudomgevingen ontstaan. Dit wordt mede ingegeven door de diversiteit aan Cloudapplicaties die populair zijn in de zakelijke wereld, denk hierbij aan Exact, Salesforce, Microsoft365, Odoo. Maar ook door zelfontwikkelde applicaties die beschikbaar gemaakt worden in verschillende Cloudomgevingen.

Voor- en nadelen van Multicloud

Enkele voordelen van werken in een Multicloudomgeving zijn:

  • Geen volledige afhankelijkheid van één provider (Vendor Lock-in);
  • Flexibiliteit in de keus van Cloud provider gebaseerd op performance, beveiliging, beschikbaarheid, kosten enzovoorts;
  • Eenvoudige migratie tussen Cloud providers;
  • Redundantie;
  • Schaalbaarheid.

Er zitten ook wel enkele nadelen aan het werken in een Multicloudomgeving namelijk:

  • Lastiger te beheren (er is meer kennis nodig);
  • Meer Latency door communicatie tussen Clouds;
  • Zorg voor een hoge standaard van security tussen Cloud providers.
Multicloudstrategie

 

Conclusie

Multicloud is de toekomst en zal niet meer verdwijnen. Door de legio aan opties en mogelijkheden, is het van belang dat je de verschillende opties naast elkaar legt, beoordeelt en je team erbij betrekt. Het moet bij jouw organisatie en manier van werken passen. Je hebt als het ware een Multicloudstrategie nodig.

Heb je vragen over de mogelijkheden van Multicloud of wil je sparren of het wat voor je is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag mee over de Multicloudstrategie die bij jouw organisatie past.

Neem contact op