Hoe veilig wordt data binnen én buiten jouw organisatie uitgewisseld?

Gepubliceerd op 26 januari 2022 Leestijd : 3 minuten

Wát een jaar hebben we weer achter de rug. Weet jij of er veilig met de uitwisseling van data wordt omgegaan in jouw organisatie? Meer info ons blog van deze week.

Als er, naast de coronapandemie, iets is dat het afgelopen jaar kenmerkte, dan was het wel de enorme hoeveelheid data die uitgewisseld werd tussen allerlei mensen, vanuit allerlei devices, vanuit allerlei locaties. Deze beweging van diverse typen data brengt een risico en tegelijkertijd een verantwoordelijkheid met zich mee. Want hoe zorg je ervoor dat een en ander veilig blijft, ook kijkend naar het vele thuiswerken dat voorlopig nog wel even aanhoudt. Vanuit ROOT kunnen we zeggen dat de, mede door corona populair geworden, cloudwerkplek in dat kader veel voordelen biedt voor thuiswerkers én hun werkgevers. Want ook voor IT-beheerders is deze verandering een onverwacht gunstige ontwikkeling. Doordat alle programma’s en data in de cloud staan is het beheer namelijk centraal en gemakkelijk op afstand uit te voeren. Qua veiligheid zit het, mits je voor de juiste partner kiest, dan ook meer dan goed; zo bieden de streng beveiligde datacenters waar ROOT mee samenwerkt securitymogelijkheden die een gemiddeld werkstation op kantoor nooit zal kunnen evenaren...

Omarm het nieuwe werken

En dat is in basis goed nieuws, want het ziet ernaar uit dat we niet meer terug keren naar het oude normaal, waarin er structureel veel op kantoor gewerkt werd. Naar verwachting zal hybride werken, de combinatie tussen op kantoor aanwezig zijn en vanuit huis inloggen, de nieuwe norm blijven. De prognose is dan ook dat (gedeeltelijk) thuiswerken of flexwerken ook in 2022 door veel werkgevers én werknemers omarmd zal blijven.

Data vormt tegenwoordig sowieso de spil in een groot deel van de bedrijfsprocessen én in de maatschappij in het algemeen. En dat is een logische ontwikkeling, want data biedt immers een feitelijk inzicht en speelt daardoor een steeds grotere rol bij het nemen van strategische beslissingen. Ook in 2022 zal deze datagedreven werkwijze verder doorontwikkeld worden. Daarin spelen beveiligingsaspecten van bedrijfsdata en dan beschermd op het hoogste niveau, uiteraard ook een blijvend belangrijke rol. Dat gaat niet alleen om bescherming van digitale omgevingen, maar ook bescherming tegen hackers én, zij het onbedoeld, menselijk gemaakte fouten. Want ook in de wereld van IT geldt, dat je beveiliging zo sterk is als de zwakste schakel in de keten.

De (distributed) cloud blijft zich ontwikkelen

Tot slot merken we graag op dat ook de cloud zich zal blijven ontwikkelen, waardoor continu nieuwe mogelijkheden ontstaan die zakelijke groei actief ondersteunen. Een daarvan is de distributed cloud, wat betekent dat clouddiensten fysiek dichter bij de afnemer worden geplaatst. De provider van de clouddiensten blijft overigens wél verantwoordelijk voor het toezicht en het beheer ervan. Het kan de dataoverdracht versnellen en de kosten daarvan serieus verlagen. Ook is het opslaan van data binnen specifieke geografische grenzen (vaak bij wet of vanwege compliance verplicht), een belangrijke reden om te kiezen voor de distributed cloud. Eigenlijk spreek je hier over hybride omgevingen die op bepaalde plaatsen vanuit het veld gekoppeld én stuk voor stuk goed beheerd moeten worden. En daar kan ROOT uiteraard bij helpen.

Wil je meer over de cloud, beheer of andere ontwikkelingen weten of gewoon even vrijblijvend overleggen?

Neem dan vooral contact met ons op. We kijken uit naar je bericht!