Hoe goed is jouw leverancier? Maar dan écht?

Gepubliceerd op 9 februari 2021 Leestijd : 2 minuten

Welke 3 stappen je zeker moet zetten als je overstapt naar de cloud? Eigenlijk hoef je dat helemaal niet te weten omdat je leverancier alles voor je verzorgt. Als je een goede hebt tenminste...

Wanneer je er wel voor kiest om zelfstandig dit traject aan te gaan, denk dan in elk geval aan beschikbaarheid. IT is immers de motor van elk bedrijf, en zonder deze factor is het onmogelijk om te werken. Hoe heb je het bijvoorbeeld geregeld als er een disaster plaatsvindt? Hoeveel tijd kost het om weer online te zijn? En hoeveel data ben je daarna kwijt? Is dat data van een dag, een week... of een paar minuten? En hoelang duurt het voor je online bent? Een uur, een minuut of een halve dag? En wat betekent dat voor jouw omzet, bijvoorbeeld als je een e-commerce ondernemer bent?

Test preventief

Kijk, als alles werkt maakt niemand zich druk. Pas als het misloopt komen de knelpunten naar voren. Zorg dat je dit voor bent. Denk na over hoe je processen zijn ingeregeld. En over hoe dat getest kan worden. Test het ook daadwerkelijk, zodat je weet dat alles naar behoren werkt. Of niet. Je zult niet de eerste zijn waar de reserve-verbinding al een jaar stuk blijkt te zijn. Trek daarom gerust eens ergens een stekker uit en kijk wat er gebeurt. Reageert je leverancier op tijd en adequaat?

Kijk naar ISO

Het spreekt voor zich dat we over het ISO 27001-certificaat, de standaard voor informatiebeveiliging, beschikken. Vraag dat na bij je leverancier. De ISO 27001 norm staat voor een procesmatige aanpak, waarmee een bedrijf laat zien dat ze het informatieproces beheersen en gegevens van opdrachtgevers goed beveiligd hebben. In deze norm staat beschreven hoe processen rondom het beveiligen van informatie zo goed mogelijk ingericht kunnen worden. Daar hoort ook een jaarlijks audit bij. Het ISO 27001-certificaat toont daarmee aan dat wij onze informatiebeveiliging op orde hebben. Daar hoort ook een jaarlijkse audit bij. Het is, bij serieuze offertetrajecten, tegenwoordig een knock-out criterium om überhaupt deel te nemen.

Wil je er meer over weten? Of gewoon even vrijblijvend overleggen? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op