Flexibele data storage

Gepubliceerd op 15 april 2021 Leestijd : 4 minuten

De behoefte aan opslag van bestanden wordt steeds groter. Al jaren bewaar je hoge resolutie foto’s en video’s. Ook de bewustwording van het belang van goede back-ups wordt steeds groter. Het is dus logisch dat je, voor al deze data, steeds meer opslagruimte nodig hebt. Root heeft een flexibele en veilige mogelijkheid hiervoor gevonden: onbeperkte opslag middels een pay-as-you-use model.

Vanaf het einde van de jaren ’90 van de vorige eeuw, toen het opslaan van digitale foto’s en video’s begon, werd de stijgende behoefte aan opslagruimte al duidelijk. Cloud back-ups werden toen al gezien als een mogelijke oplossing. Alleen het probleem was, dat lang niet iedereen de beschikking had over snelle internetverbindingen of deze kon betalen. Tegelijkertijd moesten TeraByte schijven nog uitgevonden worden.

Maar hoe ver zijn wij nu? Is de opslagcapaciteit van schijven enorm toegenomen of is opslag in de Cloud de toekomst geworden? Grappig genoeg hebben beide opslag mogelijkheden zich in een rap tempo ontwikkeld. De capaciteit en snelheid van schijven groeiden kwadratisch. Tegelijkertijd werd internet met hoge snelheden voor iedereen toegankelijk. Hierdoor ontstond een mega aanbod aan Clouddiensten met tarieven die voor iedereen haalbaar waren.

Ineens hadden we de mogelijkheid om TeraBytes aan data op te slaan, zowel op je eigen computer als op een NAS of in de Cloud. Hoewel dit een prachtige ontwikkeling is, dienen zich toch een paar dilemma’s aan.

De keuze

Waarvoor moet je kiezen? Opslag thuis of op kantoor, of opslag in de Cloud? Beide mogelijkheden bieden voor- en nadelen.

Opslaan op je eigen computer of op je NAS, die in hetzelfde netwerk staat, biedt zeker voordelen. De data is makkelijk heen en weer te halen en ook al heb je een langzame (of geen) internetverbinding, zijn je bestanden snel toegankelijk. Het bewerken van grote bestanden werkt het beste als deze op je eigen computer staan. Maar wat als je schijf ermee ophoudt? Of stel dat je computer of NAS gestolen wordt? Nog erger, stel dat er brand uitbreekt? Digitale data is enorm belangrijk geworden en verlies is niet meer acceptabel.

Dan maar in de Cloud? Wat is de Cloud eigenlijk? Simplistisch gezegd is de Cloud de computer van iemand anders. Je gebruikt de opslagcapaciteit van de servers van Cloudaanbieders zoals Google, Microsoft, Apple, Amazon enz. Elk van deze aanbieders heeft zijn eigen gebruikersvoorwaarden en privacy regels. Het kan dus zijn dat deze voorwaarden de aanbieder de vrijheid geeft jouw opgeslagen gegevens te gebruiken. Het is vaak erg onduidelijk hoe back-ups zijn geregeld en hoe je deze back-ups terugzet als je die nodig hebt. En de opbouw van de kosten is ook heel moeilijk te doorgronden. Je kunt na een maand ineens voor onverwachte hoge kosten staan. Toch is een Cloudoplossing vaak de beste oplossing.

Flexibele Cloud storage

Waarom moet je toch serieus overwegen je data in de Cloud op te slaan? Omdat het opslaan van data lokaal op je eigen computer of NAS teveel risico’s met zich mee brengt. Zoals eerder aangegeven, is het risico van brand of diefstal meer aanwezig dan bij opslag in de Cloud waar je data in veilige en gecertificeerde datacenters staat. Deze datacenters zijn zeer goed beveiligd tegen diefstal en brand. Bovendien zijn bij de meeste datacenters alle kritieke diensten meervoudig uitgevoerd zodat er voldoende redundantie is. Hiermee kan een datacenter beschikbaarheid garanderen. Het plaatsen van al je data in de Cloud of de Cloud alleen gebruiken als back-up, hangt sterk af van de situatie. De aard van de data of de locatie waar deze benodigd is, bepalen wat werkbaar is. Het alleen hebben van lokale data kan tegenwoordig echter geen serieuze optie meer zijn.

Root data storage

De flexibele data storage van Root haalt alle nadelen van de grote Clouddiensten weg. Het biedt gebruikers zekerheid over de beschikbaarheid en integriteit van hun opgeslagen data, namelijk:

  • Opslag van data in gecertificeerde datacenters in Twente met voldoende geografische afstand;
  • Standaard replicatie over drie datacenters;
  • Standaard 30 dagen snapshots;
  • Nederlandstalige helpdesk met goede telefonische bereikbaarheid;
  • Duidelijke verwerkersovereenkomst zodat privacy gewaarborgd is;
  • Geen kleine lettertjes, maar duidelijkheid en transparantie;
  • Geen verborgen kosten zoals dataverkeer;
  • Staffelprijzen voor grotere volumes;
  • Hulp en advies voor beveiliging en migratie.

Of je nu je data verplaatst naar de Cloud of gebruik maakt van Cloudback-up, bij Root vinden we dat je er altijd op moet kunnen vertrouwen dat je data veilig staat en beschikbaar is wanneer je dat wilt. De Root data storage biedt veiligheid en flexibiliteit.

Bij Root weten we alles over data opslag. Meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op