De noodzaak van een goede back-up

Gepubliceerd op 18 maart 2021 Leestijd : 2 minuten

Vraag je je weleens af wat er zou gebeuren als je onverwacht al jouw data kwijt zou raken? En wat de impact voor jouw organisatie zou zijn als je niet weer snel up and running bent? Schat de waarde van een back-up oplossing goed in!

Door de groei in mobiel werken en digitalisering is een toename aan digitale data ontstaan. Data die je goed beveiligd wilt hebben en die je zeker niet zomaar op straat wilt hebben liggen. Maar ook de stijging in cybercrime in de vorm van ransomware en hacks, vormt voor jouw dataveiligheid een groot risico. En niet te vergeten datalekken die een enorme schade aan jouw dienstverlening kunnen toebrengen. Schade die je klanten kan kosten en daarom ook zal leiden tot omzetverlies.

Maatregelen

Het nemen van de juiste maatregelen zoals het maken van back-ups kan een hoop ellende en stress besparen. Het maken van back-ups houdt meer in dan een aantal bestanden dupliceren en apart houden. Door het maken van back-ups van jouw serversystemen, waar jouw bedrijfssoftware op draait, kun je jezelf een hoop ellende besparen. Je voorkomt, bij een calamiteit, dat belangrijke processen stil komen te liggen of je data niet beschikbaar is. De investering in een goede back-up oplossing verdient zichzelf direct terug bij een eerste calamiteit.

Best back-up resultaat

Voor het bereiken van het beste back-up resultaat dient de gouden 3-2-1-regel toegepast te worden. Deze regel staat voor 3 exemplaren van jouw datagegevens, 2 verschillende opslagsystemen en 1 kopie off-site.

Waarom is deze gouden regel zo belangrijk? Wij zien namelijk steeds vaker dat door ransomware ook back-ups versleuteld of vernietigd worden. In zo’n geval kun je dus niet terugvallen op jouw back-up. Om deze reden raden wij aan om gebruik te maken van deze regel, zodat er altijd back-ups zijn waarop je terug kunt vallen.

De ROOT back-up

De oplossing van ROOT biedt je een uitkomst voor de toepassing van de “3-2-1 regel”. Met de Back-up as a Service (BaaS) dienst van ROOT wordt jouw bedrijfskritische data veilig in ons platform in Nederlandse datacenters opgeslagen. Bij een eventuele calamiteit kun je hierdoor weer snel beschikken over jouw data. Het platform is gebaseerd op Veeam, de marktleider op het gebied van cloud back-up oplossingen.

De back-up wordt vanaf de bron volledig versleuteld zodat anderen geen toegang hebben tot jouw data. Data van het gehele systeem (server of workstation) of losse bestanden kunnen eenvoudig worden teruggehaald uit de back-up.

Het toepassen van de 3-2-1 regel is nog niet voldoende om te zorgen voor een goede back-up. Het is nog steeds belangrijk om het back-up proces actief te monitoren en om regelmatig je back-ups te testen.

Heb je vragen over het maken van een goede back-up, of wil je meer weten of onze back-up oplossing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op