De cloud goedkoper? Maak de juiste vergelijking!

Gepubliceerd op 4 juli 2018 Leestijd : 3 minuten

Wij horen het steeds vaker; “maar een virtual machine in de cloud is veel goedkoper”. Amazon Web Services (AWS), Azure en Google Cloud, allemaal platformen voor virtual machines (VM). Ze bieden hun dienst goedkoop aan, voor een paar tientjes is de VM geregeld. Maar dat is dan ook de prijs voor alleen de VM zelf. Veel andere belangrijke aspecten worden vaak vergeten.

Geen gekke vergelijking

Het wordt hier intern wel eens een vergelijking van een enkele appel met een hele fruitmand genoemd: een Cloud VM en de managed hosting via een virtuele of fysieke server van ROOT. Toch is de vergelijking niet gek. De basis, een virtuele machine met een CPU, RAM-geheugen en opslag, is in principe hetzelfde. Dat bedrijven als Amazon en Microsoft op het eerste gezicht veelal goedkoper lijken heeft te maken met de geleverde dienst. Duiken we wat dieper in de diensten die de grote bedrijven ofwel niet bieden ofwel niet bij de prijs vermelden, dan wordt direct duidelijk waar de lage prijs uit voortkomt.

Diensten

Een VM in een AWS-cloud is zo gemaakt, maar dan bent u er nog niet. Ja, er kan een applicatie op gedraaid worden, maar daar blijft het bij. Uw database migreren, dat moet u zelf doen. Updaten, dat wordt niet voor u gedaan. Back-ups, die kosten extra. U moet het zelf regelen en inrichten en ook de opslag zal apart in rekening gebracht worden. Ook wordt niet gecontroleerd of de back-up wel is gemaakt en of deze wel terug te zetten is. En is de VM uit de lucht, dan staat u er alleen voor; “even AWS bellen” is alleen voor de zeer grote afnemers een optie.

Prijzen

Bijvoorbeeld AWS biedt bedrijven een kans om relatief goedkoop alleen een enkele VM te huren. Amazon biedt echter alleen hosting, geen managed hosting. Wilt u ervoor zorgen dat uw toepassing nooit uit de lucht gaat, dan is een enkele VM onvoldoende maar moet u meerdere VM’s en/of diensten afnemen. En die kosten komen er dan nog bij. En vergeet ook niet de kosten voor dataverkeer van bezoekers naar de VM. Ja, bij veel aanbieders geldt zelfs dat er tot een bepaalde limiet of tijd diensten gratis zijn, maar gaat u er boven wordt het alsnog in rekening gebracht.

Het prijskaartje van de diensten van ROOT omvat meer dan alleen de hosting. Voor elke klant maken wij een gepersonaliseerde offerte klaar, die alles biedt wat een bedrijf nodig heeft. Dat is meestal afhankelijk van de gewenste toepassing. Vaak is het meer dan alleen een VM, veel bedrijven hebben een voorkeur voor managed hosting met monitoring. Ontzorgen is dan vaak een van de beweegredenen.

ROOT en AWS

Naast onze eigen ROOT Cloud werken wij met ook veel plezier in AWS. Het biedt klanten een relatief flexibele omgeving en u betaalt alleen de diensten die u afneemt omdat het makkelijke schaalbaar is. Voor bedrijven die meer diensten willen dan alleen de “kale” VM kan ROOT van meerwaarde zijn. Dit is gewoon te combineren met andere diensten die ROOT biedt, waaronder de monitoring. Het beste van twee werelden dus.

Wilt u meer weten over AWS en hoe wij dit toepassen? Wij vertellen het graag.