Cloud VM vs. Managed hosting: de Cloud is vaak duurder dan je denkt!

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 Leestijd : 3 minuten

Tegenwoordig hoef je niet meer zelf te beschikken over hardware en/of software. Dit is namelijk gemakkelijk te verkrijgen via een Cloud omgeving bij verschillende providers. Je huurt dan een Virtual Machine (VM) in een Cloud. Dit is vaak de goedkoopste optie voor bedrijven en biedt ook nog eens veel flexibiliteit. Maar met alleen een VM ben je er nog niet. Andere belangrijke aspecten worden vaak vergeten, waardoor de Cloud uiteindelijk toch niet zo goedkoop blijkt.

Een Virtual Machine in de Cloud

Bij de bekende platformen voor Virtual Machines (VMs), zoals Amazon Web Services (AWS), Azure en Google Cloud, heb je al snel een VM voor maar een paar tientjes. Maar dan heb je alleen de VM zelf, waar je hoogstens jouw applicatie op kunt draaien. Andere aspecten die bij het gebruik komen kijken, zoals het migreren van jouw database en het uitvoeren van updates, zit niet bij de prijs inbegrepen en zul je dus zelf moeten regelen. Ook voor het maken van een back-up wordt er vaak extra geld in rekening gebracht. Heb je zelf dus niet alle expertise in huis of heb je meer diensten nodig dan alleen een VM, dan wordt het gebruiken van de Cloud al snel duurder dan verwacht. Op zo’n moment is het wellicht verstandiger om voor een managed hosting oplossing te kiezen.

Managed hosting

Bij een managed hosting oplossing huur je niet alleen een VM bij een provider, maar neemt de hostingprovider ook het onderhoud en beheer van de VM voor haar rekening. Dit betekent dat verschillende aspecten zoals (24/7) monitoring, back-ups, en beveiliging bij de prijs zijn inbegrepen. Het voordeel van managed hosting is dan ook dat je, als organisatie, je geen zorgen meer hoeft te maken over de werking en de staat van jouw VM. Ook hoef je zelf de expertise niet in huis te halen. Zo kun je je blijven richten op datgeen waar je goed in bent.

Maak de juiste vergelijking

Wij zien steeds vaker dat een VM in de Cloud wordt vergeleken met een managed hosting oplossing. Dit is ook niet zo gek. De basis van beide oplossingen, een VM met een CPU, RAM-geheugen en opslag, is tenslotte hetzelfde. Bij deze vergelijking ligt de focus vaak op de prijs van beide oplossingen, terwijl er niet goed wordt gekeken naar wat er bij deze prijs inbegrepen is.

Bij ROOT kijken wij voor iedere klant individueel wat de beste oplossing voor hem/haar is. De juiste oplossing is vaak afhankelijk van de gewenste toepassing. Wij zien dat alleen een VM vaak niet voldoende is en dat veel bedrijven toch een voorkeur hebben voor managed hosting met monitoring. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat zij er zelf geen omkijken naar hebben. Onze klanten kunnen dan ook gemakkelijk onze diensten combineren met bijvoorbeeld hun eigen omgeving in AWS. Zo kun je profiteren van de flexibiliteit van een VM in de Cloud en de extra diensten van managed hosting. Het beste van twee werelden dus.

Wil je meer weten over onze Clouddiensten? Of wil je graag extra diensten als aanvulling op bijvoorbeeld jouw dienst bij AWS? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor jouw organisatie!