Waarvoor kun je Docker hosting gebruiken?

Gepubliceerd op 25 april 2023 Leestijd : 3 minuten

Docker hosting is tegenwoordig erg populair. Veel ontwikkelaars en beheerders zoemen erover. Docker is overal en zelfs als je geen DevOps-engineer bent, is het belangrijk om te begrijpen wat Docker hosting is, waar je docker hosting voor kunt gebruiken en wat de voordelen van Docker hosting zijn. Dit alles lees je in deze blog!

Wat is Docker hosting?

Docker is een software dat gebruikt wordt voor het ontwikkelen, testen, inzetten en draaien van webapplicaties binnen een virtuele omgeving. Docker helpt om het aantal hardware bronnen dat nodig is om draaiende toepassingen op een stabiele en efficiënte manier te onderhouden en te verminderen. Ook is het een van de beste hulpmiddelen voor ontwikkelaars die vooraf gemaakte softwareproducten snel willen lanceren, opschalen of verplaatsen naar andere omgevingen, zonder zich zorgen te maken over de betrouwbaarheid van het project of andere problemen.

Het belangrijkste onderdeel van een Docker, is de Docker-Engine. Deze bestaat uit een server, REST API en een client. De server is verantwoordelijk voor het initialiseren en controleren van containers, de REST API werkt als een tolk tussen een gebruiker en een Docker, en de client wordt gebruikt om CLI-commando's door te geven aan de Docker-Engineserver.

Bij het gebruik van de Docker, stuurt de gebruiker een CLI commando naar de Docker-server via de Docker client. Vervolgens analyseert de Docker-server het commando en de configuratiegegevens geschreven in een file en voert de actie uit die het commando van de gebruiker voorschrijft.

Nadat het commando is uitgevoerd, wordt de Docker-container geactiveerd. Het hoofdidee is dus dat de ontwikkelaar communiceert met een app in een virtuele omgeving met behulp van speciale softwarelagen gemaakt door Docker.

Waarvoor kun je Docker hosting gebruiken?

Docker is gemaakt voor systeembeheerders en ontwikkelaars en het kan vooral nuttig zijn voor toepassingen zoals serverdiensten en voor commandline-tools. Docker maakt het mogelijk om applicaties te isoleren in containers waardoor ze onafhankelijk van elkaar kunnen draaien op dezelfde machine. Dit betekent dat je meerdere applicaties op één machine kunt draaien zonder dat applicaties elkaar beïnvloeden. Docker maakt het ook gemakkelijker om applicaties te verplaatsen tussen verschillende omgevingen.

Voordelen van Docker hosting

Met Docker hosting kun je verschillende voordelen behalen, zoals:

  • Zuinig gebruik van RAM-geheugen: omdat de containers geen eigen kernel hebben, gebruiken de containers zoveel geheugen als het proces nodig heeft. Dit laat meer ruimte over voor andere applicaties op hetzelfde systeem.
  • Geen conflicten tussen applicaties: omdat containers geïsoleerd zijn van elkaar en van de host, kunnen ze niet elkaars werking verstoren.
  • Gemakkelijk verplaatsen en schalen: omdat containers alle bestanden bevatten die nodig zijn om een applicatie te draaien, kun je deze eenvoudig verplaatsen naar een andere server of Cloudomgeving. Het is ook mogelijk meerdere containers op te starten of te stoppen om de prestaties en beschikbaarheid te optimaliseren.
  • Snelle ontwikkeling en testen: omdat containers snel op te starten en te stoppen zijn, kun je sneller experimenteren en feedback krijgen. Daarbij is het mogelijk verschillende omgevingen na te bootsen met containers, zoals productie of ontwikkeling.

Kwaliteitsoplossing op maat voor jouw hosting bij ROOT

Met ROOT kies je voor een betrouwbare partner die samen jouw organisatie vooruit brengt. Ben je op zoek naar een kwaliteitsoplossing voor jouw hosting? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!