Is AWS wèl het Cloudplatform voor jou?

Gepubliceerd op 21 juli 2021 Leestijd : 2 minuten

Steeds meer bedrijven kiezen voor de Cloud. Waarom? Omdat de huidige ICT omgevingen je dwingen tot digitalisering en innovatie. Je zult met je organisatie mee moeten in het digitale tijdperk. Het geeft je voordelen zoals het real-time beschikken over gegevens, de productiviteit van je medewerkers neemt toe en het biedt je een concurrentievoordeel. Maar waarom kiezen zoveel bedrijven en instellingen voor het Cloudplatform AWS?

Amazon Web Services (AWS) is een Cloudplatform van Amazon, dat diensten levert in verschillende vormen van services zoals rekenkracht, opslag en andere functionaliteiten die je organisatie helpen opschalen en groeien. Deze services worden ook gebruikt om verschillende soorten applicaties in het Cloudplatform te maken en te implementeren. Deze services zijn zo ontworpen dat ze met elkaar samenwerken en een schaalbaar en efficiënt resultaat opleveren.

AWS regelt de hardware en onderhoudt de Public Cloud omgeving. Ondanks dat AWS enorm groot is kun je er niet van uitgaan dat alle individuele onderdelen altijd up zijn. De betrouwbaarheid, schaalbaarheid en efficiëntie zijn zeker aanwezig. Maar waar moet je wel op letten?

Zaken om over na te denken

Hoewel AWS verantwoordelijk is voor de beveiliging van het Cloudplatform, ben je als organisatie zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van je eigen content, applicaties, systemen en netwerken. Het is noodzakelijk dat je een aantal zaken vooraf goed overweegt.

Neem de volgende zaken in overweging:

  • Doordat AWS vrij complex is en zoveel mogelijkheden biedt, moet je zelf de kennis en capaciteit in huis hebben of inhuren om de inrichting en het beheer van jouw cloudomgeving te doen.
  • Hoe zorg je ervoor dat je omgeving veilig wordt gebruikt? Waar vindt dataopslag plaats en waar staan de back-ups? Je wilt immers snel bij je data kunnen op het moment van een calamiteit.
  • Naast de kosten voor de resources van je servers zijn er enorm veel kosten die samenhangen met het gebruik van bijvoorbeeld databases. Deze kosten zijn vooraf niet bekend en kunnen een behoorlijke impact hebben. Je kunt hier voor onaangename verrassingen komen te staan.
  • AWS ontleent zich minder voor de combinatie private en Public Cloud.

Voor- en nadelen op één rij

Het gebruik van een public cloudomgeving brengt voor- en nadelen met zich mee. Om te bepalen of AWS iets voor jouw organisatie kan zijn, hebben wij in onderstaande tabel enkele voor- en nadelen op een rij:

Waar kan ROOT jou bij helpen?

ROOT heeft een eigen Public Cloud oplossing, de ROOT Cloud. Deze Public Cloud oplossing is gebaseerd op VMware. En het interessante feit is dat AWS ook VMware hypervisors als diensten aanbiedt.