Hoeveel typen WAN-technologieën zijn er?

Gepubliceerd op 31 mei 2023 Leestijd : 3 minuten

In de wereld van moderne connectiviteit is een goed ontworpen Wide Area Network (WAN) van cruciaal belang voor bedrijven die geografisch verspreide locaties willen verbinden en efficiënt willen communiceren. Met de evolutie van technologieën zijn er verschillende typen WAN-technologieën ontstaan, elk met unieke kenmerken en toepassingen. In deze blog ontdek je de basisprincipes van WAN, de rol van een WAN-router en enkele veelvoorkomende typen WAN-technologieën.

Wat is WAN?

Een Wide Area Network (WAN) is een netwerk dat geografisch verspreide locaties met elkaar verbindt. Het kan verschillende kantoren, datacenters, Cloud services en andere externe locaties omvatten. In tegenstelling tot Local Area Networks (LANs), die beperkt zijn tot een enkele locatie, biedt een WAN connectiviteit op grote schaal. 

Wat is een WAN-router?

Een WAN-router is een essentieel apparaat in een WAN-opstelling. Het fungeert als een brug tussen het lokale netwerk van een organisatie en het externe WAN. Een WAN-router ontvangt gegevenspakketten van het lokale netwerk en stuurt ze vervolgens naar de juiste bestemming over het WAN. Het kan ook gegevens van het WAN ontvangen en deze doorsturen naar het juiste apparaat op het lokale netwerk. 

Typen WAN-technologieën:

Er zijn verschillende typen WAN-technologieën beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende typen:

  • Leased Line:

Een leased line is een toegewijde verbinding tussen twee locaties. Leased lines zijn ideaal voor organisaties die constante en hoge bandbreedte vereisen, zoals grote bedrijven met meerdere vestigingen. 

  • MPLS (Multiprotocol Label Switching):

MPLS is een technologie die wordt gebruikt om verkeer efficiënt over een WAN te routeren. Het maakt gebruik van labels om gegevenspakketten door het netwerk te sturen, waardoor de routeringssnelheid wordt verbeterd en QoS (Quality of Service) mogelijk wordt gemaakt. MPLS is geschikt voor bedrijven die prioriteit willen geven aan bepaalde soorten verkeer, zoals spraak- of videogegevens. 

  • Virtual Private Network (VPN):

Een VPN maakt gebruik van versleutelde tunnels om een veilige verbinding over een openbaar netwerk, zoals internet, tot stand te brengen. Het biedt een kosteneffectieve oplossing voor het verbinden van externe locaties met het hoofdkantoor of het Cloudnetwerk. VPN's zijn ideaal voor bedrijven die flexibele en veilige externe toegang tot hun netwerk nodig hebben. 

Het gebruik van SD-WAN

SD-WAN, of Software-Defined Wide Area Network, is een technologie die netwerkconnectiviteit en -beheer verbetert. Het maakt gebruik van software om netwerkfuncties te abstraheren en biedt centraal beheer, dynamische verkeersroutering en verbeterde beveiliging. SD-WAN kan meerdere verbindingstypen combineren voor optimale prestaties en kostenefficiëntie. Het helpt WAN's door snellere probleemoplossing, betere bandbreedteoptimalisatie, verhoogde flexibiliteit en betrouwbaarheid te bieden. Bedrijven kunnen hun netwerkprestaties verbeteren, operationele efficiëntie vergroten en kosten besparen door SD-WAN te implementeren in gedistribueerde netwerkomgevingen. 

Hoe start je met de implementatie van WAN?

Het is belangrijk om te benadrukken dat elk bedrijf unieke behoeften heeft, en het kiezen van de juiste WAN-technologie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bandbreedtevereisten, beveiligingsniveaus, budget en schaalbaarheid. 

Of het nu gaat om een betrouwbare en snelle verbinding met een leased line, de flexibiliteit van een MPLS-netwerk of de kosteneffectieve VPN-oplossing, het is raadzaam om samen te werken met een ervaren ICT-partner. 

WAN voor de beveiliging van jouw data bij ROOT

Bij ROOT begrijpen we het belang van een stabiele ICT-infrastructuur en innovatieve oplossingen die bijdragen aan jouw bedrijfsdoelen. We geloven in een persoonlijke aanpak, waarbij we oprechte betrokkenheid en eerlijke samenwerking bieden, wat de basis vormt voor een duurzaam partnerschap en succesvolle resultaten.  

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Neem dan contact op met één van onze specialisten, of neem een kijkje op onze WAN-dienstenpagina.