Grenzeloos dockeren

Gepubliceerd op 4 februari 2020 Leestijd : 2 minuten

Docker biedt de mogelijkheid om applicaties in een lichtgewicht container te verpakken. Deze containers kunnen onafhankelijk naast elkaar in een docker netwerk op een host geplaatst worden. Elke container bevat zijn eigen configuratie. Docker dankt zijn populariteit voornamelijk aan zijn flexibiliteit en de mogelijkheid van snelle applicatie deployment.

Deploy methodes

Docker biedt een commandline tool voor het bouwen van images met Dockerfiles. Deze Dockerfiles beschrijven de volledige configuratie van de container image.

Voor gedefinieerde containers kunnen eenvoudig vanaf publieke registries opgehaald worden, zoals bijvoorbeeld hub.docker.com en deze naar behoefte aanpassen. Deze images kunnen geplaatst worden in private registries waarop versiebeheer kan plaatsvinden.

Development voordelen

Doordat Docker containers onafhankelijk kunnen werken op verschillende platformen, kunnen developers eenvoudig hun containers uitrollen over bijvoorbeeld hun development server, cloudhosting of zelfs hun eigen laptop.

Docker Swarm of Kubernetes

Docker Swarm en Kubernetes zijn beide clusteroplossingen voor de hosting van Docker applicaties. Welke is de juiste keuze?

Docker Swarm is de meest eenvoudige vorm van een containercluster. Deze is eenvoudig op te zetten en voldoet voor de meeste Docker toepassingen.

Voor de meer geavanceerde optie kan voor Kubernetes gekozen worden. Vooral vooral voor grote container omgevingen zal Kubernetes de beste oplossing blijken te zijn. Kubernetes ondersteunt meerder storagecluster oplossingen en multi-site hosting.

Beide bieden een goede oplossing voor redundantie, schaling en monitoring. De keuze zal dus voornamelijk afhangen van de grootte van de omgeving.

Devops

Doordat middleware als nginx, apache, php, enz. nu onderdeel kunnen worden van een Docker container, zal er een verschuiving plaatsvinden van het beheer hiervan.

Waar voorheen deze middleware services onderdeel waren van het serverbeheer, zijn deze services nu opgenomen in de Docker containers die beheerd worden door developers.

Een goede DevOps is dus noodzakelijk. Door te zorgen voor de nauwe samenwerking tussen serverbeheer en developers worden korte ontwikkelcycli van applicaties mogelijk gemaakt.

Meer weten over container hosting? Neem contact op met één van onze technische specialisten!