FaaS vs SWG: Welke past beter bij jouw organisatie?

Gepubliceerd op 3 augustus 2023 Leestijd : 3 minuten

In de wereld van cybersecurity en netwerkbeveiliging zijn er verschillende termen en technologieën die soms verwarrend kunnen zijn. Twee veelgebruikte termen zijn FaaS (Firewall as a Service) en SWG (Secure Web Gateway). In deze blog gaan we dieper in op wat FaaS en SWG precies zijn, de verschillen tussen beide en hoe je kunt bepalen welke oplossing het beste bij jouw organisatie past.

Wat is SWG?

SWG staat voor Secure Web Gateway. Het is een beveiligingsoplossing die wordt gebruikt om internetverkeer van en naar een organisatie te controleren. Een SWG fungeert als een filter tussen gebruikers en het internet, waarbij het potentieel schadelijke inhoud en bedreigingen blokkeert, zoals malware, phishing-pagina's en schadelijke downloads. SWG biedt organisaties de mogelijkheid om het internetverkeer te controleren en te beheren, waardoor ze de beveiliging van hun netwerk kunnen verbeteren.

Wat is FaaS?

FaaS staat voor Firewall as a Service. Het is een Cloudgebaseerde firewall-oplossing die organisaties beschermt tegen ongeautoriseerde toegang tot hun netwerk. In plaats van een fysieke firewall te implementeren, worden de firewall-functionaliteiten aangeboden als een service via de Cloud. FaaS biedt organisaties de flexibiliteit om hun firewall-beveiliging op schaal aan te passen aan hun behoeften, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hardware-updates en onderhoud van de firmware.

Verschillen tussen FaaS en SWG

Hoewel zowel de FaaS als de SWG gericht zijn op netwerkbeveiliging, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide oplossingen.

Scope van beveiliging

Beide oplossingen, bieden bescherming tegen bedreigingen. De focus van beide oplossingen ligt alleen op een ander gebied.

SWG richt zich voornamelijk op het beveiligen van internetverkeer en webgebaseerde bedreigingen. Het kijkt niet alleen naar het voldoen aan standaarden maar ook naar de inhoud van het verkeer en biedt daarmee bescherming tegen malicious websites die wellicht door de firewall worden doorgelaten.

FaaS biedt uitgebreide netwerkbeveiliging, waaronder bescherming tegen ongeautoriseerde toegang en interne bedreigingen. Hierbij kijkt de FaaS naar alle verkeersstromen die het netwerk in- en uitgaan en ook naar het voldoen aan internetstandaarden.

Implementatie en schaalbaarheid

Zowel de SWG als de FaaS worden op de rand van het netwerk geïmplementeerd, juist omdat de functionaliteiten elkaar aanvullen. Afhankelijk van de situatie kunnen beide diensten als Clouddienst of on-premise oplossing worden afgenomen.

SWG wordt traditioneel geïmplementeerd als een gateway tussen het interne netwerk en het internet.

FaaS, daarentegen, wordt geleverd als een Cloudgebaseerde service, waardoor het eenvoudiger kan worden opgeschaald en beheerd, zonder de noodzaak van complexe hardware.

Gebruiksscenario's

SWG is nuttig als je vooral je internetverkeer wilt beheren en webgebaseerde bedreigingen wilt voorkomen.

FaaS is een krachtige optie voor organisaties die op zoek zijn naar geavanceerde netwerkbeveiliging, met bescherming tegen een breed scala aan bedreigingen, inclusief ongeautoriseerde toegang tot gevoelige gegevens.

Het is bij het kiezen van een oplossing, voor jou als organisatie, belangrijk zelf een inschatting te maken van de risico’s die je momenteel loopt. Zijn gebruikers digitaal onderlegd en hebben ze het door dat de link een malicious weblink is? Of wordt er op elke link geklikt die gemaild wordt? In het laatste geval biedt een SWG een zeer nuttige extra laag van bescherming.

Firewall as a Service bij ROOT

Bij ROOT begrijpen we hoe belangrijk het is om jouw netwerk effectief te beveiligen tegen een breed scala aan bedreigingen. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het kiezen en implementeren van de juiste beveiligingsoplossing voor jouw organisatie. Neem contact met ons op, of kijk op onze FaaS diensten pagina en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen beschermen tegen cyberbedreigingen!