De ROOT Firewall as a Service (FaaS)

Gepubliceerd op 28 april 2021 Leestijd : 2 minuten

Door de opkomst van de hoeveelheid Clouddiensten en snelle internetverbindingen, ben je steeds meer gewend geraakt aan het aanroepen van applicaties en data op internet. Het staat niet meer lokaal op je computer. Al deze Clouddiensten moeten uiteraard goed beschermd worden tegen misbruik en ongenode gasten.

Om een goede bescherming tegen misbruik te bieden, is een Firewall as a Service (FaaS) dienst bij uitstek een oplossing. Het is een online dienst waarachter jouw applicaties en data geplaatst kunnen worden. Veel websites maken al gebruik van één of andere vorm van een online firewall, denk bijvoorbeeld aan Cloudflare. Maar wist je dat je FaaS ook kunt gebruiken om bijvoorbeeld je kantoor op het internet te ontsluiten?

Conventionele opstelling

In een conventionele opstelling heb je in het kantoorgebouw, een firewall en eventuele bedrijfsservers in een netwerk. Alle internetdiensten worden ontsloten middels de firewall en de internetaansluiting op kantoor. Alle gebruikers op afstand (vertegenwoordigers, thuiswerkers), verbinden met het kantoornetwerk middels een VPN om toegang te krijgen tot lokale applicaties of bestanden.

Risico’s conventionele opstelling

Een conventionele opstelling heeft wel enkele risico’s, bijvoorbeeld:

  • de internet aanbieder kan een storing hebben;
  • de firewall kan defect raken;
  • er kan een stroomstoring op kantoor plaatsvinden.

Het gevolg van deze risico’s is dat alle online diensten onbereikbaar kunnen zijn. De online applicaties die je gebruikt kunnen niet bereikt worden. Thuiswerkers kunnen geen verbinding meer maken en vertegenwoordigers kunnen onderweg of bij een klant geen gegevens meer opvragen. Kortom, op zo’n moment staat jouw bedrijf stil en dit kan enorme financiële gevolgen hebben.

De ROOT FaaS oplossing

De ROOT Firewall as a Service (FaaS) vermindert enorm alle genoemde risico’s doordat de firewall en de lokale servers verplaatst worden naar het datacenter. De verbinding vanaf kantoor gaat over een VLAN over glasvezel en hiermee loopt het lokale kantoornetwerk naadloos over naar het datacenter.

Datacenters zijn heel goed beveiligd tegen inbraak, brand en stroomuitval. En alle ROOT diensten, zoals de FaaS en ons virtualisatie platform, zijn redundant uitgevoerd waardoor risico op uitval tot een minimum wordt beperkt.
Het verplaatsen van je bedrijfsdiensten naar een Cloudhosting met een online managed firewall dienst, zorgt ervoor dat je diensten altijd online blijven. Bij een stroomuitval of een internetstoring op kantoor kun je een VPN verbinding maken. Hetzij vanaf huis, hetzij met een mobiel 4G (5G) hotspot kun je daarmee veilig naar de online firewall en de geplaatste servers daarachter.

Bij deze opstelling is de impact van een onderbreking, veroorzaakt door internet- of stroomuitval op kantoor, veel kleiner dan bij een conventionele opstelling. Je kantoormedewerkers kunnen nog altijd vanaf huis, middels een VPN, bij alle diensten en data komen. Het werk wordt níet onderbroken!

Het verplaatsen van diensten naar de Cloud zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van de fouttolerantie en redundantie die datacenters bieden. Bovendien is je bedrijfsdata veel beter beveiligd en breder toegankelijk.

Bij ROOT hebben we al veel klanten overgezet van hun eigen, lokale firewall naar onze Firewall as a Service. Meer weten over onze FaaS oplossing? Informeer geheel vrijblijvend naar deze oplossing.