Altijd online met de MariaDB Galera Cluster

Gepubliceerd op 3 september 2020 Leestijd : 2 minuten

In de huidige maatschappij willen we 24/7 online zijn. We gaan ervan uit dat online applicaties altijd toegankelijk zijn én dat ze daarnaast ook nog eens veilig bewaard worden. Deze verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je voor uitdagingen komt te staan. Zo wordt het steeds moeilijker om uit te leggen waarom jouw website offline is, er data verdwenen is, of dat er een back-up teruggezet moest worden. De MariaDB Galera Cluster zorgt ervoor dat je niet meer wakker hoeft te liggen van deze mogelijke risico’s.

Wat is een MariaDB Galera Cluster?

De MariaDB Galera Cluster is een gemakkelijk te gebruiken high availability oplossing. Het bestaat uit een multi-master cluster dat gebaseerd is op synchrone replicatie.

Maar hoe zorgt de MariaDB Galera Cluster dat je applicatie altijd 24/7 online beschikbaar is?

Hoe werkt de MariaDB Galera Cluster?

Door een MySQL database onder te brengen in een MariaDB Galera Cluster kan een hogere beschikbaarheid van jouw applicatie worden gegenereerd. Dit zorgt ervoor dat een mogelijke recovery bij een disaster veel minder impact heeft. Zo heb je met een MariaDB Galera Cluster veel minder dataverlies bij een disaster dan wanneer je gebruik maakt van een enkelvoudige of master-slave MySQL. Dit komt doordat een Galera Cluster bestaat uit tenminste drie nodes die allemaal precies dezelfde data bevatten. Een ingebouwd mechanisme zorgt ervoor dat alle nodes in het cluster volledig synchroon lopen met elkaar. Dit zorgt er ook voor dat wanneer één van de nodes herstart moet worden, bijvoorbeeld bij onderhoud, dit automatisch wordt opgevangen door het cluster. Als later deze node weer opnieuw verbonden wordt zal de synchronisatie met de rest van het cluster gewoon automatisch verlopen.

De voordelen van de MariaDB Galera Cluster

Het gebruik van de MariaDB Galera Cluster brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • downtime tijdens serveronderhoud behoort tot het verleden;
  • een servercrash heeft geen invloed op de beschikbaarheid van jouw applicatie;
  • je kunt naar behoefte uitbreiden zonder downtime te ervaren;
  • dataconsistentie door synchrone commits;
  • snellere leesprestaties door het gebruik van meerdere nodes.

Helaas is niet elke database standaard geschikt om in een Galera Cluster te werken. Wil jij weten of een MariaDB Galera Cluster voor jouw applicatie geschikt is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij zoeken het voor je uit!

Neem contact op