9 tips om jouw WiFi te beveiligen

Gepubliceerd op 21 juni 2023 Leestijd : 3 minuten

In onze huidige bedrijfswereld, waar de grenzen tussen fysieke kantoorruimtes en digitale werkomgevingen vervagen, wordt de beveiliging van je WiFi-netwerk steeds meer van cruciaal belang. Als je verantwoordelijk bent voor de ICT van een bedrijf, weet je hoe belangrijk het is om bedrijfsinformatie veilig te houden. Maar is jouw WiFi-netwerk echt zo veilig als je denkt?

Waarom is het belangrijk om je netwerk te beveiligen?

Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar het laaghangend fruit, en onveilige WiFi-netwerken zijn vaak het eerste doelwit. In deze blog delen we negen essentiële tips om jouw bedrijfs-WiFi-netwerk te beveiligen, en leggen we uit waarom je kunt vertrouwen op ROOT voor al je ICT-infrastructuurbehoeften.

Sterk wachtwoord

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar je zou versteld staan hoeveel mensen nog steeds '123456' of 'wachtwoord' gebruiken. Maak het de cybercriminelen niet te gemakkelijk. Kies een sterk, uniek wachtwoord voor je WiFi-netwerk.

Gebruik een WiFi-encryptie

Wist je dat er verschillende soorten WiFi-beveiliging zijn? De nieuwste en sterkste is WPA3. Zorg ervoor dat jouw netwerk deze of een vergelijkbare krachtige encryptie gebruikt.

Update jouw firmware regelmatig

Je router is het hart van je WiFi-netwerk, en net als elk ander apparaat, heeft het regelmatige updates nodig om veilig te blijven. Zorg ervoor dat je jouw firmware up-to-date houdt om de nieuwste bedreigingen tegen te gaan.

Beperken beheerdersrechten

Niet iedereen in je organisatie of huishouden heeft beheerdersrechten nodig. Door deze rechten te beperken tot degenen die ze echt nodig hebben, verminder je het risico op interne bedreigingen.

Schakel remote access uit

Remote access geeft de mogelijkheid om, vanaf een externe locatie, toegang te krijgen tot je routerinstellingen. Maar is ook direct een risico want je zet daarmee de routerconfiguratie open voor het internet. Als je deze functie nodig hebt en gebruikt zorg er dan voor dat je een sterk wachtwoord gebruikt. 

Stel een gastnetwerk in

Als je vaak gasten hebt die toegang tot het internet nodig hebben, is het een goed idee om een apart gastnetwerk in te stellen. Dit houdt je hoofdnetwerk veilig en geïsoleerd.

Gebruik een VPN

Een Virtual Private Network (VPN) kan extra beveiliging en privacy bieden, vooral als je vaak op afstand werkt. Het maakt van jouw internetverbinding, een privé verbinding (een tunnel), waardoor het veel moeilijker wordt voor anderen om je gegevens te bekijken of te stelen.

Schakel jouw Firewall in

Een goede firewall is als een stevig slot op de voordeur van je huis; het houdt ongewenste gasten buiten. Zorg ervoor dat de firewall is ingeschakeld en correct is geconfigureerd.

Schakel een professional in voor veilge WiFi

Je kunt veel doen om je WiFi-netwerk zelf te beveiligen, maar soms is professionele hulp nodig. Het kan een waardevolle investering zijn voor jouw gemoedsrust en de beveiliging van je netwerk.

Meer weten over het beveiligen van jouw netwerk?

Bij ROOT begrijpen we dat het beheren en onderhouden van een veilige en stabiele ICT-omgeving tijdrovend kan zijn, en dat het vereist dat je over uitgebreide technische kennis beschikt. Dat is waar wij in beeld komen. We zijn gespecialiseerd in het leveren van robuuste en betrouwbare ICT-infrastructuur. Wij zijn jouw rots in de branding, en je kunt erop vertrouwen dat alles altijd werkt zoals het hoort.

Met deze negen tips ben je goed op weg om je WiFi-netwerk veiliger te maken. Maar als je hulp nodig hebt of gewoon een beetje extra zekerheid wilt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Laat ROOT jouw partner zijn in het creëren en onderhouden van een veilige en betrouwbare WiFi-omgeving. We staan klaar om je te helpen, dus neem vandaag nog contact met ons op!