8 signalen van een slechte IT-infrastructuur

Gepubliceerd op 27 maart 2023 Leestijd : 2 minuten

De IT-infastructuur van je organisatie bestaat uit alle computersystemen en de ondersteunende software en tools die nodig zij om toepassingen te beheren. Een goed functionerende IT-infrastructuur is dus essentieel voor de business continuïteit van je organisatie.

Wij geven hieronder een 8-tal signalen waaraan je kunt merken dat je IT-infrastructuur aan verbetering toe is.

Handmatige invoer van data

Als je applicaties of databases compatibiliteitsproblemen hebben, is handmatige invoer noodzakelijk. Dan gebruik je in feite mensen als interface. Dit zorgt voor tijdverlies en kan ook resulteren in fouten in het systeem. Werknemers worden van hun werk gehouden en wanneer er fouten worden gemaakt leidt dit tot inconsistente data.

Overschot aan interfaces

Een interface is een schakel tussen twee systemen. Een voorbeeld van een interface is een beeldscherm tussen een computer en een computergebruiker (mens). Een overschot aan interfaces zorgt ervoor dat je totale systeem gevoeliger wordt en zo wordt het onderhoud van je systeem complexer. 

Lokale oplossingen

Als er taak specifieke toepassingen worden aangevraagd door werknemers, moeten er allerlei interfaces worden geïnstalleerd. Deze interfaces vertragen de bedrijfsprocessen en hebben dus een negatieve invloed op de businesscontinuïteit van je organisatie.

Tijdelijke oplossingen

Een snelle oplossing voor een acuut probleem in je IT-infrastructuur kan op korte termijn een makkelijke oplossing zijn, maar laat altijd onvermijdelijke sporen achter. Teveel tijdelijke oplossingen maken je IT een stuk gevoeliger voor bepaalde risico's zoals uitgebreider onderhoud, toename in downtime, enzovoort.

Overlappende programma's

Het overmatig gebruik van verschillende programma’s, kan leiden tot een slechte IT-infrastructuur. Het is belangrijk om applicaties en licenties pas in je IT-infrastructuur te implementeren als deze nieuwe efficiënte functionaliteiten kunnen bieden.

Toename van downtime

Wanneer applicaties en hardware binnen de organisatie regelmatig vastlopen, is verouderde technologie vaak de oorzaak. Als je organisatie regelmatig te maken krijgt met hardware- of softwarecrashes, leidt dit tot een toename in de downtime van de IT-infrastructuur van je organisatie.

Gebruik van legacy IT

Legacy IT, oftewel achterhaalde IT-systemen, zijn lastig te onderhouden. Daarnaast wordt het complexer om bij achterhaalde IT-systemen nieuwe applicaties en hard- en software te koppelen aan je IT-systeem.

Redundante data

Databases kunnen niet compatible zijn als veel verschillende applicaties dezelfde gegevens gebruiken. Hierdoor wordt integratie onmogelijk en zijn de oplossingen hiervoor kostbaar en tijd verspillend.

Benieuwd hoe ROOT jou kan helpen met het onderhouden van een goede IT-infrastructuur? Neem dan contact met ons op.