3-2-1-1-0 back-up strategie

Gepubliceerd op 14 september 2023 Leestijd : 3 minuten

Tegenwoordig zijn steeds meer bedrijven grotendeels of volledig afhankelijk van hun ICT-infrastructuur. Deze infrastructuur is vaak een belangrijk onderdeel van de dagelijkse operatie van een bedrijf. Daarom is het ook belangrijk om een goede back-up strategie te hebben, waarop kan worden teruggevallen in geval van nood. In deze blog gaan we het concept van de 3-2-1-1-0 back-up strategie uitleggen, en laten we zien waarom het belangrijk kan zijn voor jouw bedrijf.

Waarom is een goede back-up zo belangrijk?

Een van de belangrijkste en meest voordehand liggende redenen om een goede back-up te maken van data, is het voorkomen dat de data verloren gaat. Je kunt te maken krijgen met menselijke fouten, hackers, systeemstoringen en meer, daarom is het belangrijk om daarop voorbereid te zijn. Verder is een back-up maken ook onderdeel van een goed Disaster Recovery Plan (DRP), wat helpt met de bescherming van data van een bedrijf door middel van verschillende veiligheidsprotocollen in te stellen en te volgen. Het hebben van een goede back-up strategie zal er dan ook voor zorgen dat een bedrijf snel kan herstellen in het geval van elke vorm van uitval.

Wat is de 3-2-1-1-0 back-up strategie?

Wellicht ben je al bekend met de klassieke 3-2-1 back-up strategie. De strategie stelt dat alle bestanden op 3 verschillende locaties moeten worden opgeslagen. De 3-2-1-1-0 back-up strategie is de upgrade van deze strategie. Het grootste verschil tussen de twee, is dat bij de nieuwe strategie er ook een back-up moet zijn van alle data op 1 offline locatie.

Voor implementatie van de 3-2-1-1-0 back-up strategie zijn de elementen uitgelegd als volgt;

3- Ten minste 3 kopieën van gegevens; hiervan is 1 de primaire kopie en 2 zijn de extra kopieën. Er is namelijk een veel kleinere kans dat er met 3 apparaten tegelijkertijd iets misgaat.

2- De data moeten zijn opgeslagen op 2 verschillende media; Het is belangrijk dat de back-ups niet op hetzelfde type opslagmedia staan. Het is beter om een van de kopieën op te slaan op een interne harde schijf en een andere kopie op verwisselbare opslagmedia zoals externe harde schijven of Cloud-opslag.

1- Er moet ten minste 1 kopie van de data extern worden opgeslagen; Het is goed om een back-up te bewaren op een andere locatie in het geval van onvoorziene omstandigheden, zoals brand of diefstal. Als een bedrijf geen tweede filiaal heeft kan een back-up ook worden opgeslagen bij een offsite server of een cloudopslag.

1- Ten minste 1 kopie van de data moet offline worden opgeslagen; Om nog meer voor extra bescherming te zorgen wordt het aangeraden om 1 kopie offline op te slaan. Deze kopie mag dus geen verbinding hebben met de eigen ICT-infrastructuur. Dit kan worden gedaan door een kopie op te slaan op externe harde schijven die niet zijn aangesloten op het netwerk. 

0- Er mogen 0 fouten zitten in de back-up; Om ervoor te zorgen dat er altijd een back-up is waar 0 fouten in zitten zullen er regelmatig testen moeten worden uitgevoerd. Zo kan er worden gecheckt dat de back-up- en de herstelprocessen goed werken.

Security as a Service bij ROOT

Voor het maken van een effectieve back-up strategie die bij je bedrijf past, is het altijd goed om eerst na te gaan; hoe vaak er een nieuwe back-up moet maken, waar je de back-ups kan bewaren en wat de huidige risico’s zijn van de systemen die tot nog toe worden gebruikt door het bedrijf. Voor al deze vraagstukken kan ROOT helpen een goed inzicht te geven in de benodigde upgrades voor een effectieve back-up strategie.

Bij ROOT begrijpen we hoe belangrijk cyber security is voor bedrijven. Onze ervaren specialisten bieden meer inzicht en deskundige begeleiding bij het ontwikkelen van een effectieve back-up strategie. Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Neem een kijkje op onze Security as a Service pagina, of neem direct contact op met een van onze experts en we helpen je graag verder!