Hoe herken je DDoS aanvallen?

Gepubliceerd op 20 juli 2023 Leestijd : 3 minuten

In de huidige digitale wereld, is cyberbeveiliging een onmisbaar element geworden bij het beschermen van bedrijven tegen de verschillende bedreigingen. Eén van deze bedreigingen is de Distributed Denial of Service (DDoS) aanval. In deze blog gaan we dieper in op DDoS aanvallen, waarom ze plaatsvinden en hoe je ze kunt herkennen. Daarnaast gaan we ook in op de voordelen van Anti-DDoS services die kunnen helpen bij de bescherming van jouw bedrijf.

Waarom zijn er DDoS aanvallen?

DDoS aanvallen kunnen worden uitgevoerd met verschillende doelen, waaronder:

Wraak en vandalisme: Sommige aanvallen worden uitgevoerd als wraakacties tegen een specifiek bedrijf, organisatie of individu.

Verstoren van diensten: Aanvallers kunnen DDoS aanvallen gebruiken om de online diensten van een bedrijf te verstoren, waardoor het bedrijf onbereikbaar wordt voor klanten en reputatieschade kan oplopen.

Afleiding: DDoS aanvallen kunnen worden ingezet als afleidingsmanoeuvre om de aandacht af te leiden van andere activiteiten, zoals datadiefstal of inbraakpogingen.

Hoe herken je een DDoS aanval?

Het vroegtijdig herkennen van een DDoS aanval is essentieel om snel en effectief te kunnen reageren. Enkele tekenen die kunnen wijzen op een DDoS aanval zijn:

Vertraging of het onbeschikbaar zijn van netwerkservices: Als je merkt dat je netwerk-, server- of applicatiediensten aanzienlijk vertragen of niet meer beschikbaar zijn, kan dit duiden op een DDoS aanval.

Ongebruikelijk dataverkeer: Een plotselinge piek in het dataverkeer dat afkomstig is van verschillende IP-adressen kan wijzen op een DDoS aanval. Dit kan worden waargenomen in netwerkmonitoringtools.

Verstoringen in netwerkprestaties: Als je merkt dat de prestaties van je netwerk onverklaarbaar verslechteren, zoals vertragingen in gegevensoverdracht of verlies van connectiviteit, kan dit een indicatie zijn van een DDoS aanval.

De voordelen van Anti-DDoS services

Om jouw bedrijf effectief te beschermen tegen DDoS aanvallen, bieden Anti-DDoS services aanzienlijke voordelen. Onderstaand de voordelen van Anti-DDoS services.

Verhoogde beschikbaarheid: Anti-DDoS services helpen jouw netwerkinfrastructuur te beschermen, waardoor jouw online diensten beschikbaar blijven voor jouw klanten, zelfs tijdens een aanval.

Snelle detectie en mitigatie: Met Anti-DDoS services kun je aanvallen snel detecteren en passende maatregelen nemen om de impact te minimaliseren, waardoor je jouw bedrijf kunt beschermen tegen downtime en financiële verliezen.

Expertise en monitoring: Anti-DDoS services worden geleverd door experts op het gebied van cyberbeveiliging. Waar continue monitoring en analyses worden uitgevoerd om potentiële dreigingen te identificeren en om proactief te reageren op aanvallen.

Anti-DDoS services van ROOT

Er zijn diverse vormen van DDoS aanvallen.  De lastigste om op te lossen is een aanval met zoveel internetverkeer dat het hele ROOT netwerk ‘vol’ zit. Men kan dit lokaal niet meer oplossen, de file is immers al op het netwerk aanwezig. Daarom maakt ROOT gebruik van een DDoS detectie tool en hebben we een abonnement op de NaWas, de Nationale Wasstraat voor DDOS aanvallen.  Hierbij wordt het verkeer naar het aangevallen IP-adres omgeleid via de NaWas. Het eerste voordeel hiervan is dat de rest van het netwerk blijft werken omdat de file onmiddellijk verdwijnt. De NaWas wast het internet verkeer ontdoet het van de DDoS en stuurt het overblijvende valide verkeer over via  achterdeur naar het Root netwerk. 

Als een DDoS op een slimmere manier jouw site stil legt, bijvoorbeeld door alle resources van jouw website ‘vast te houden’, dan is er een behoefte aan een andere oplossing. Ook daarvoor kan ROOT een oplossing bieden in de vorm van Anti-DDoS appliances of Web Application Firewalls. 

Bij ROOT begrijpen we de ernst van DDoS aanvallen en bieden we geavanceerde Anti-DDoS services om jouw bedrijf te beschermen tegen deze dreiging. De Anti-DDoS oplossingen van ROOT  zijn  een verzekering, hopelijk zijn de diensten niet nodig, echter als er wel een DDoS aanval wordt gepleegd,  dan kun  je er een beroep op doen. 
Geïnteresseerd in Anti-DDoS services? Neem een kijkje op onze Anti-DDoS pagina, waar je een gratis Anti-DDos productsheet kan downloaden, of neem contact op met één van onze experts en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het implementeren van effectieve maatregelen tegen DDoS aanvallen.