Storingen en Onderhoud

Hieronder vindt u updates over verstoringen in onze dienstverlening en geplande onderhoudswerkzaamheden, met en zonder impact, zodat u daar in uw planning rekening mee kunt houden.

Storingen

Als gevolg van de noodzakelijke aanpassing van de ip-adressen van de mailserver van Root loopt de afhandeling door sommige mailservers van Microsoft vertraging op. Dit betreft ook sommige zakelijke mail via Office 365.

Op zaterdag 2 januari tussen ongeveer 11:20 en 20:00 was de mailserver van Root geblacklist door specifiek alleen KPN. De oorzaak is nog niet duidelijk, navraag heeft nog niets opgeleverd. Rond 20:00 zijn de ip-adressen van de mailserver aangepast waardoor de blacklisting ongedaan is gemaakt en de uitgaande emails ook weer bij KPN afgeleverd werden.


Alleen emails naar de mailserver van KPN werden geblokkeerd, emails naar andere partijen konden wel gewoon afgeleverd worden.

Op woensdag 25 november omstreeks 16:31 uur werden de authoritative DNS servers van Root aangevallen. Hierdoor was de bereikbaarheid van onze nameservers verstoord. De bescherming van de nameservers is wederom aangescherpt om ook dit soort aanvallen beter te kunnen doorstaan. Om 17:04 uur was alles weer normaal bereikbaar.

Op woensdag 4 november rond 12:00 uur trad er een verstoring op in een belangrijk internet knooppunt in Amsterdam. Deze storing bevond zich dus buiten het netwerk van Root en was daardoor lastig te achterhalen. Om 13:00 heeft Root besloten verkeer, voor zover mogelijk, niet meer via dit internetknooppunt te leiden. Daarmee was het grootste effect van de verstoring verdwenen. Op een later moment zal, buiten kantoortijden, deze verbinding weer in gebruik genomen worden.

Op dit moment zijn onze engineers bezig om een storing op te lossen in datacenter EN1 in Enschede

Update: Onze engineers hebben de storing opgelost

Donderdagavond omstreeks 22:15 uur waren onze authoritative nameservers opnieuw het doelwit van een DDoS aanval. Aangezien we al een bescherming hiertegen gebouwd hadden was de impact van korte duur. Om 22:25 waren onze server weer bereikbaar. De DDoS aanval zelf duurde nog tot ongeveer 22:40.

Maandag 11 mei omstreeks 15:53 uur werden de authoritative dns servers van Root aangevallen. Hierdoor was de bereikbaarheid van onze nameservers verstoord. De bescherming van deze nameservers is verder aangescherpt om ook dit soort grote aanvallen te kunnen doorstaan. Tegen 16:24 uur was alles weer bereikbaar. De aanval zelf duurde nog tot 17:00 uur.

Vrijdag 24 april omstreeks 00:15 uur waren onze authoritative nameservers opnieuw het doelwit van een DDoS aanval. Aangezien we al een bescherming hiertegen gebouwd hadden was de impact van korte duur. Om 00:25 waren onze server weer bereikbaar.

Op dit moment is er een storing bij onze DNS Servers. Hierdoor kunnen websites mogelijk moeilijk bereikt worden. Onze Engineers zijn bezig met een onderzoek.

Update: Het blijkt te gaan om een DDoS aanval op onze DNS dienst. Onze DDoS bescherming heeft inmiddels ingegrepen en de aanval wordt afgeleid waardoor onze DNS servers weer beschikbaar zijn.

Update: De DDoS aanval is inmiddels gestopt.

Netwerk storing waardoor diverse diensten van ons geraakt zijn.

Onderhoud

Op woensdag 4 november zal er tussen 22:00 en 23:00 spoedonderhoud plaatsvinden aan de authoritatieve DNS server nsx.echelon.nl. Deze dienst is redundant uitgevoerd, de overgebleven DNS servers zullen de dienst overnemen. Verwachtte impact: nihil.

Dinsdag 21 juli vindt er in de loop van de dag onderhoud plaats op onze shared hosting servers. Hierdoor kunnen website enige tijd onbereikbaar zijn. Naar verwachting zal de onderbreking niet langer zijn dan 30-60 minuten.

Op donderdag 26 maart, tussen 9:30 en 12:00 's morgens, is onderhoud ingepland t.b.v. de upgrade van onze Zabbix monitoring server. Gedurende het upgrade proces zal er een periode geen monitoring beschikbaar zijn. Naar verwachting zal dit ongeveer 30 minuten kunnen duren.

Deze tijdsperiode zal naderhand ook in de grafieken zichtbaar zijn als niet ontvangen data. Ook zullen er gedurende deze periode geen alarmeringen verstuurd kunnen worden.

Op dinsdag 18 februari 2020 pleegt Root onderhoud op haar netwerk. Tijdens dit onderhoud verplaatsen wij de internet uplink in het datacenter Previder PDC2 van onze oude naar nieuwe netwerk core. Dit levert een onderbreking op van de internet connectivity voor de hier aangesloten klanten van, naar verwachting, minder dan een minuut.

Voor de klanten met een redundante internet koppeling heeft dit onderhoud geen impact.

Op dinsdag 18 februari 2020 pleegt Root onderhoud op haar netwerk. Tijdens dit onderhoud verplaatsen wij de internet uplink in het datacenter Previder PDC2 van onze oude naar onze nieuwe netwerk core. Dit levert een onderbreking op van de internet connectivity van, naar verwachting, minder dan een minuut.

Dit onderhoud heeft niet plaats gevonden ivm het uitblijven van een levering.

In verband met de verstoring aan de netwerkconnectiviteit van 07-02 in The Gallery voert Root op 13-02 tussen 17:30 en 18:30 spoedonderhoud uit aan de netwerkinfrastructuur in The Gallery om te voorkomen dat het onderliggende probleem nogmaals optreedt. Hierdoor zal in dit tijdsvak uw internetverbinding kort onderbroken raken.

Op dinsdag 4 februari 2020 pleegt Root onderhoud op haar netwerk. Hierbij zal één van de glas verbindingen tussen de datacentra onderbroken worden. Dit heeft geen impact op onze dienstverlening, wel is het netwerk gedurende het onderhoud niet redundant.

(16/12)

Op maandagavond 30 december van 19:30 t/m 21:30 doen wij onderhoud aan ons mijn.Root portaal. Het portaal wordt geüpgradet naar versie 9.16.

Onder andere wordt 2-factor authentication toegevoegd.

(30/12)

Onderhoud succesvol afgerond.

Op vrijdag 3 december tussen 00:00 en 07:00 voert onze glasvezel leverancier onderhoud uit aan het netwerk.
Tijdens het onderhoud wordt één van de glasvezel verbindingen onderbroken. Het netwerk van Root zal in deze periode niet redundant zijn.


Op dinsdag19 november, tussen 9:30 en 12:00 's morgens, is onderhoud ingepland t.b.v. de upgrade van onze Zabbix monitoring server. Gedurende het upgrade proces zal er een periode geen monitoring beschikbaar zijn. Naar verwachting zal dit ongeveer 30 minuten kunnen duren.