Waar gaat de wereld naartoe en wat is de rol van IT hierin?

Gepubliceerd op 6 april 2022 Leestijd : 3 minuten

Waar gaat de wereld naar toe en wat is de rol van IT hierin?

Waar gaat het naartoe als we praten over digitale transformatie? Wat kun je verwachten binnen je ICT-infrastructuur? Wat zijn de trends? Het zijn zomaar enkele thema’s die we terug horen van onze klanten. En daarom delen we onze kennis graag in ons blog van deze week.

Wij zien dat er nog steeds veel bewegingen richting de cloud zijn. Mensen willen hun risico en hun data immers spreiden op verschillende plekken, en dat betekent vaak afname van meer dan één cloudaanbieder. Ook lost men deze wens vaak hybride op, door ervoor te kiezen om een gedeelte in de cloud en een gedeelte op locatie te hebben. Men is, als gevolg van deze doordachte keuze, dan niet meer afhankelijk van één partij.

Steeds meer IT

Wat je verder ziet ontstaan in de maatschappij, is dat er steeds meer IT komt. In eigenlijk de hele wereld. De eisen worden daarmee ook steeds hoger: in 2001 lachten we met elkaar nog over een storing, het internet is even stuk, zeiden we dan gekscherend. Dit accepteerden we en we gingen even koffiedrinken om vervolgens na een korte óf langere periode weer ontspannen aan de slag te gaan. Die tijd ligt echt wel definitief achter ons. IT, en de aanwezigheid en stabiliteit daarvan, is net zo belangrijk geworden als water en stroom. Mensen en bedrijven realiseren zich meestal heel goed wat het betekent als je internet technologie niet meer werkt. IT moet het gewoon doen. Een storing wordt inmiddels als een serieuze kostenpost gezien. Een storing van 5 minuten, waarbij de oplossing er niet direct is en zo’n 30 collega’s niet meer verder kunnen werken kost geld. Maar wat te denken van klanten, en die zitten in onze portefeuille, waar 15.000 mensen een half uur niet aan de slag zijn. En dan nemen we het nog ruim, want ook 5 minuten storing betekent al veel verlies in tijd en geld.

Aandacht voor bewaarlocatie data

Een van de doelen van IT-aanbieders is daarnaast in toenemende mate 100% beschikbaarheid. IT is always on. En dat doen we door op verschillende plekken zaken te delen, risico’s te spreiden en enorm te focussen op onze kernactiviteiten. Daarnaast is er ook steeds meer aandacht voor waar data worden opgeslagen. Er is een enorme consolidatie aan de gang in de markt van Nederlandse cloudhosters, er wordt flink gefuseerd en dat betekent ook dat er ruimte komt voor partijen die, net als ROOT, wat kleiner zijn en graag werken vanuit een persoonlijke benadering.

Anyplace, anytime, anywhere

Wat je, tot slot, ook ziet in de markt is dat de beleving van de medewerkers steeds belangrijker wordt. Mensen willen, zeker nu ze gewend zijn om vanuit huis te werken, waar ze ook zijn op elk moment bij alle relevante informatie kunnen. Dit betekent dat de cloud dus een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Daarnaast ligt de lat op het gebied van veiligheid steeds hoger. Moraal van het verhaal: denk eens na over je beschikbaarheid voor je medewerkers, over waar je data staan en over hoe dat je de back-up geregeld hebt in geval van disaster recovery of een ransomware aanval…

Neem contact op

Wil je meer weten over wat digitale transformatie voor jouw organisatie betekent? Of even overleggen wat de rol van ICT hierin concreet is? Of gewoon even checken hoe dat je er eigenlijk voor staat? Dan doen we dat letterlijk in een paar minuten voor je. Neem gewoon even contact met ons op. We kijken uit naar je bericht!